Jongvolwassene hikt aan tegen belastingaangifte
Loonheffingskorting, aftrekposten, vrijstelling. Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen vindt het doen van belastingaangifte knap lastig.
Aangifte doen levert mensen in de leeftijdscategorie tussen pakweg 18 en 35 jaar de nodige stress op. Soms zelfs slapeloze nachten. De meeste jongvolwassen willen zo snel mogelijk na 1 maart hun belastingaangifte invullen, maar er zo kort mogelijk mee bezig zijn, meldt SNS Bank op basis van eigen onderzoek onder duizend jonge mensen.
Tweederde van de respondenten vindt dat belastingaangifte doen eenvoudiger moet. Pakweg 42 procent van de jongvolwassenen denkt dat instanties opzettelijk moeilijke woorden gebruiken. Slechts 22 procent begrijpt alles van de brieven van de belastingdienst of de energieleverancier.
Onbegrijpelijke vaktermen vormen een struikelblok, maar ook het ontbreken van uitleg, onduidelijke volzinnen en lange lappen tekst. Acht op de tien wil uitleg, liefst in simpele taal of met korte videootjes.
Onbegrijpelijk
SNS merkt de moeite ook in gesprekken met jongvolwassenen. „We zien vaak dat klanten als ze een huis hebben gekocht en de hypotheekrente kunnen aftrekken er achter komen dat ze veel belastingtermen niet begrijpen”, zegt Ronald Pieters, directeur Retail & Advies bij SNS Bank. „Niet iedereen krijgt dit thuis of op school mee.”
Jongvolwassenen die de voor hen onbegrijpelijke termen niet snappen, vertrouwen er maar op dat de gegevens van tevoren juist zijn ingevuld. Een derde vreest echter geld mis te lopen omdat ze niet weten hoe de belastingaangifte in te vullen. Bijna een kwart van weet niet welke aftrekposten op hen van toepassing zijn.
Spannend
De Consumentenbond herkent de ervaringen dat mensen aangifte doen moeilijk vinden. Of jongvolwassen het lastiger vinden dan anderen, kan woordvoerder Joyce Donat niet zeggen. Burgers vinden financiële zaken sowieso altijd moeilijk, legt ze uit. „Ik kan me voorstellen dat jongeren die voor het eerst aangifte doen het helemaal spannend vinden.”
De Belastingdienst vult veel gegevens op het belastingformulier vooraf in. Aftrekposten staan echter niet vermeld. „Mensen vinden het vaak moeilijk dat ze die zelf moeten invullen”, zegt Donat. Ook al vult de Belastingdienst vooraf gegevens in, iedereen moet deze zelf controleren. „Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de gegevens.”
Mensen vinden het uiteindelijk erg spannend op de verzendknop te drukken om hun aangifte te versturen. Jongeren zijn vaak bang dat ze te veel belasting betalen, legt Donat uit. „Het aardige van belastingaangifte doen is echter ook dat je geld terug kunt krijgen.”
Niet eenvoudig
Belastingformulieren zijn niet zo eenvoudig dat een gemiddelde burger deze zomaar zondermeer zelf kan invullen, stelt de woordvoerder. Ook al omdat er elk jaar wel dingen veranderen.
Bovendien krijgen jongvolwassenen regelmatig hun salaris via flexcontracten van verschillende werkgevers, hebben net een huis gekocht of verkocht, of zijn gescheiden waardoor de aangifte een stuk ingewikkelder wordt.
De Consumentenbond biedt op zijn site een stappenplan voor het doen van aangifte. In elf stappen krijgt de belastingbetaler informatie en tips voor het doen van aangifte. „Het is een hulpmiddel. Heb ik alles ingevuld?”