Explosie Tunesië was wellicht toch aanslag
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder eist volledige duidelijkheid over de explosie bij de Ghriba-synagoge op het Tunesische eiland Djerba, die aan zeker zestien mensen, onder wie elf Duitsers, het leven heeft gekost. Als het een aanslag was, dan zullen de Duitse autoriteiten alles doen om de schuldigen te vinden, zei Schröder zondag.
Zondag werd gemeld dat het dodental als gevolg van de explosie was gestegen tot zestien nadat zaterdag twee Duiters en een Fransman aan hun verwondingen waren bezweken en zondag nog eens drie Duitsers, onder wie een jongetje van 18 maanden.
Een woordvoerder van de reisorganisatie TUI in Hannover verklaarde dat de baby was overleden in een ziekenhuis in Hamburg, waar hij zaterdag met derdegraads brandwonden naartoe was overgevlogen. Later zondag, echter, werd door een woordvoerder in Hamburg gezegd dat het jongetje niet was overleden, maar wel zeer ernstig gewond is. Zijn beide ouders zijn eveneens zeer zwaar gewond geraakt en met nog twee zwaargewonden worden verpleegd in een ziekenhuis in Berlijn.
De ontploffing werd veroorzaakt door een vrachtwagen met gasflessen die donderdag tegen een muur van de synagoge reed. De chauffeur van de vrachtwagen is omgekomen. De Tunesische autoriteiten en het hoofd van de synagoge gaan ervan uit dat het een ongeval is geweest, maar de Israëlische en de Duitse regering hebben vermoedens geuit dat het om een aanslag gaat.
„De aanwijzingen dat het om een aanslag gaat, stapelen zich op”, zo verklaarde de Duitse minister Otto Schily van Binnenlandse Zaken zaterdagavond voor de televisie. Hij zei te beschikken over informatie uit Tunesische bronnen en over informatie van Duitse rechercheurs die naar het eiland zijn gestuurd. In het belang van het onderzoek deed hij geen verdere mededelingen. Vrijdag werd gezegd dat specialisten van het Bundeskriminalamt naar Djerba waren vertrokken om een onderzoek in te stellen.
De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Michael Melchior, zei donderdag dat de golf van recente (antisemitische) gewelddaden een toppunt had bereikt met „de wrede moord op toeristen bij de oude synagoge van Djerba.” Amerikaanse functionarissen verklaarden dat de inlichtingendiensten de mogelijkheid van een aanslag niet uitsluiten.
De Tunesische fundamentalistische beweging al-Nahda (Wedergeboorte) heeft elke betrokkenheid bij de explosie bij de synagoge ontkend. „Zulke daden passen niet in ons beleid”, zei een woordvoerder in de Arabische krant Asharq al-Awsat.
De zegsman sprak daarmee het bericht tegen van het Duitse weekblad Focus. Dat meldde dat al-Nahda de verantwoordelijkheid had opgeëist voor de aanslag en die had gepleegd „uit solidariteit met onze martelaren-broeders in Palestina.”
Een Duitse ooggetuige zei er echter zeker van te zijn dat het een aanslag was. „Ik zag de man die de aanslag uitvoerde, wegrennen. Hij sloot de autodeuren en rende toen snel weg.” De chauffeur van de vrachtwagen die was gevuld met gasflessen, zou de explosie hebben veroorzaakt toen de politie hem wilde controleren.
De Ghriba-synagoge is het oudste Joodse gebedshuis in Afrika en geldt als een van de heilige plaatsen binnen het Jodendom.