Nog geen doorbraak bij eerste gesprek leiders verdeeld Cyprus
De nieuwe Cypriotische president Nikos Christodoulides heeft donderdag een eerste gesprek gehad met de leider van het door Turkije gecontroleerde Noord-Cyprus, Ersin Tatar. De mannen wilden kijken of ze dichter bij een oplossing konden komen voor de situatie op het al decennia verdeelde Cyprus, maar ze zijn nog niet tot een doorbraak gekomen.
Ze spraken elkaar twee uur in de bufferzone van de Verenigde Naties die Cyprus van Noord-Cyprus scheidt. „Ik heb niets gehoord wat ik niet verwacht had”, zei Christodoulides na afloop. „Ik heb mijn bereidheid uitgesproken om, ondanks onze meningsverschillen en verschillen in aanpak, alles te doen om de patstelling te doorbreken.” Hij hoopt dat de twee landsdelen na zes jaar de formele vredesonderhandelingen weer kunnen hervatten.
De Turkse Republiek Noord-Cyprus is een land dat alleen door Turkije erkend wordt. Cyprus viel in 1974 uiteen, toen Turkse troepen het noordelijke deel bezetten als reactie op een Grieks-Cypriotische staatsgreep. Gesprekken onder leiding van de VN hebben sindsdien niets opgeleverd. De laatste onderhandelingen liepen stuk in 2017.
Bij die gesprekken ging het meestal om het opzetten van een los federaal systeem om beide staten in op te nemen. Tatar lijkt nog altijd vast te blijven houden aan een tweestatenoplossing, met internationale erkenning voor Noord-Cyprus. Christodoulides vindt dat de huidige situatie in elk geval geen oplossing is, „niet voor Griekse en niet voor Turkse Cyprioten”. Hij wil dat er in de bemiddeling een leidende rol komt voor de EU, waar het zuidelijke deel van het eiland sinds 2004 deel van is.
Christodoulides won anderhalve week geleden de verkiezing van Cyprus en treedt op 1 maart aan als president. Hij zegt dat hij Tatar snel weer ontmoet, maar dat daarvoor nog geen datum is vastgesteld.