Binnenland

Omgevingsdienst hangt camera’s op bij Tata Steel voor toezicht

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) hangt woensdagmiddag camera’s op die het toezicht op Tata Steel moeten verbeteren. De camera’s houden de staalfabriek vanaf een afstand in de gaten. Een opmerkelijke donkere rookwolk kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er schadelijke stoffen worden uitgestoten.

ANP
22 February 2023 15:02

Bij de productie in de staalfabriek ontstaan soms zogeheten rauwe cokes. Dat is verboden omdat het schadelijk is voor mens en milieu. Als de steenkool in de cokesfabrieken onvoldoende is verhit, dan komen ongewenste gassen vrij. Tata Steel moet het melden als het incidenteel wel plaatsvindt. „Met de camera’s willen we een continu beeld krijgen”, zegt directeur toezicht Mario Bakker van de omgevingsdienst tegen het ANP.

Controle is het uitgangspunt, verzekert hij. „Ik ga ervan uit dat Tata Steel alle incidenten meldt. Het is alleen wel onderdeel van ons werk om daarop toe te zien.” De omgevingsdienst heeft Tata Steel de afgelopen tijd al meerdere malen dwangsommen opgelegd voor incidenten met ongare cokes. In vier maanden tijd constateerde de toezichthouder drie overtredingen. „Er zijn minder incidenten dan eerst, maar we willen naar nul incidenten toe”, zegt Bakker.

Tata Steel maakt zich zorgen of de camera’s wel voldoen aan de privacywetgeving. „Het is voor ons onduidelijk hoe dat cameratoezicht is ingericht”, reageert een woordvoerster van het staalbedrijf. „De omgevingsdienst heeft onze vragen hierover nog onvoldoende beantwoord.” De omgevingsdienst is het daar niet mee eens. De inzet van camera’s is eerst juridisch getoetst. Daaruit kwam naar voren dat de privacy van medewerkers en bezoekers gewaarborgd blijft, stelt de toezichthouder. „Anders hadden we die camera’s niet opgehangen. En dat weet Tata Steel ook.”

Omwonenden geven al langer aan last te hebben van uitstoot van de staalfabriek. Uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam in 2021 naar voren dat mensen in de buurt van Tata Steel worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen die ergens anders wonen. Daarnaast constateerde de GGD dat meer mensen lijden aan longkanker in deze regio dan in de rest van het land.

Bakker zegt dat de omgevingsdienst altijd geprobeerd heeft snel en adequaat te reageren op overtredingen, bijvoorbeeld door Tata Steel dwangsommen op te leggen. Hij vindt het zelf niet te laat dat de camera’s voor controle nu worden opgehangen. „Het liefst hebben we dit soort middelen helemaal niet nodig en zouden er geen overtredingen zijn.” Verder benadrukt hij dat de omgevingsdienst weet dat Tata Steel een omslag aan het maken is naar groen staal. Dat moet de uitstoot verminderen, maar „deze grote zware industrie is niet zomaar in een week tijd veranderd”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer