„Biggen vanaf volgend jaar alleen onder verdoving castreren”
De landbouworganisatie LTO en de Dierenbescherming willen vanaf volgend jaar biggen alleen castreren onder plaatselijke verdoving. In 2009 moet er helemaal een einde komen aan chirurgische castratie.
De sector wil een einde maken aan de huidige, omstreden praktijk waarbij de ingreep niet verdoofd gebeurt. Dit staat in het vrijdag gepresenteerde rapport ”Meer beren op de weg”.
Beertjes, mannelijke biggen, lijden veel pijn tijdens de niet-verdoofde castratie. De ingreep is volgens de sector noodzakelijk, omdat later bij de bereiding van het vlees van ongecastreerde varkens een vieze mest- en urinegeur kan vrijkomen. Dit gebeurt bij 5 tot 15 procent van alle beesten, aldus het rapport.
De Tweede Kamer en actiegroepen voor dieren hebben veel kritiek op het niet-verdoofd castreren. Ook de boeren zelf willen ervan af. Het is een onaangename klus en niet-gecastreerde beren zetten het voedsel efficiënter om in vlees en vet. Daarom heeft een werkgroep van LTO en de Dierenbescherming naar alternatieven gezocht.
De organisaties willen dat er dit jaar een proef begint met het lokaal verdoven van beertjes. Dan moet de overheid wel gebruik van het middel lidocaïne toestaan. Alleen een dierenarts mag het middel toedienen, waardoor de ingreep relatief duur is. Boeren kunnen niet gedwongen worden mee te werken, omdat castratie zonder verdoving wettelijk is toegestaan.
De werkgroep verwacht dat in 2009 een chirurgische ingreep niet langer nodig is. De mannelijke varkens kunnen dan een spuitje krijgen, waardoor ze minder hormonen produceren en de nare geur achterwege blijft. Probleem hierbij is wel dat consumenten minder snel geneigd zijn vlees te kopen van een varken dat een spuitje heeft gehad. De werkgroep pleit voor nader onderzoek naar deze methode.
Ook kunnen varkens jonger worden geslacht, als ze nog niet geslachtsrijp zijn. Verder willen LTO en de Dierenbescherming onderzoek naar het seksen van sperma, waardoor alleen zeugen worden geboren. Deze techniek is nog lang niet bruikbaar voor de praktijk.