Dokters van de Wereld: psychosociale hulp nodig na aardbevingen
Voor de mensen die getroffen zijn door de zware aardbevingen in Turkije moet snel psychosociale hulp komen. Volgens Dokters van de Wereld, die onder meer werkzaam is in de Syrische provincies Idlib en Aleppo, staan de inwoners van het gebied continu „in overlevingsstand” en dat kan op de lange termijn voor problemen zorgen.
„De psychische impact is groot”, zegt Jasper Kuipers, de directeur van de hulporganisatie, over de zware bevingen en naschokken. „De mensen in het gebied komen niet tot rust en komen niet toe aan rouwverwerking. Er dreigt continu acuut gevaar. Dat komt nog bovenop het feit dat ze al op de vlucht waren voor de burgeroorlog in Syrië.”
Van hulpverleners ter plekke hoorde Kuipers dat er na de nieuwe zware beving paniek uitbrak. „Mensen renden de straat op of sprongen uit paniek van hun balkon omdat ze bang waren dat het gebouw waarin ze zaten zou instorten. Ze herbeleefden een eerder trauma”, legt hij uit. Het is daarom belangrijk dat zij snel psychosociale hulp krijgen, maar psychologen zijn er momenteel amper.
Hulpverlening kwam in Syrië de afgelopen twee weken moeizaam op gang. Door de nieuwe beving zal het moeilijk blijven hulpgoederen te vervoeren, denkt Kuipers. „Wegen en bruggen waren al beschadigd. Sommigen waren enigszins opgeknapt, maar nu is er opnieuw veel schade”, zegt hij. Er blijft een gebrek aan onder meer medische hulpmiddelen, tenten en voedsel.
Door de beving van maandag stortte het hoofdkantoor van Dokters van de Wereld in de Turkse stad Antakya in. Wat de gevolgen hiervan precies zijn, is nog niet duidelijk. De hulpverlening is niet in gevaar gekomen.