Rusland schort deelname aan ontwapeningsverdrag START op
Rusland schort zijn deelname aan het laatste nog functionerende ontwapeningsverdrag met de Verenigde Staten op. President Vladimir Poetin zei in zijn toespraak tot parlementariërs zich daartoe gedwongen te voelen omdat westerse landen mogelijk meer kernwapens zouden bezitten dan Rusland. Hij waarschuwde dat zijn strijdkrachten nieuwe strategische kernwapens in gebruik hebben genomen.
Moskou hield inspecties waar het Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START) in voorziet eerder al tegen. Rusland beschuldigde de VS er eerder ook van inspecties te dwarsbomen. Overleg tussen de VS en Moskou om die te hervatten is herhaaldelijk uitgesteld. Beide partijen spraken er voor het laatst in oktober 2021 over.
Poetin zei in zijn antiwesterse speech dat Rusland NAVO-landen niet toe zal staan zijn nucleaire arsenaal te inspecteren. Hij beschuldigde de militaire alliantie ervan Oekraïne te helpen bij het uitvoeren van droneaanvallen op Russische luchtmachtbases waar strategische bommenwerpers staan opgesteld die deel uitmaken van de afschrikkingsmacht van het land.
De VS beschuldigden Rusland er in januari van meer strategische nucleaire wapens te hebben dan de maxima die het verdrag vastlegt. Bij de ondertekening van het nieuwe START-verdrag in 2010 legden beide landen een maximumaantal van 1550 kernkoppen op vast. Dat was 30 procent minder dan bij de ondertekening van de voorganger van het verdrag in 2002. In 2018 hielden beide partijen zich nog aan de limieten.
Het nieuwe START-verdrag loopt in 2026 af. Poetin zei het verdrag alleen op te schorten en niet op te zeggen. Hij zei dat het leger klaar moet zijn om kernwapens te testen, maar Rusland zal volgens hem alleen tests uitvoeren als de VS dat eerst doen.
Samen bezitten Rusland en de Verenigde Staten ongeveer 90 procent van alle kernkoppen in de wereld. Moskou heeft er volgens experts het meest, maar Poetin wil volgens Russische media dat ook wordt gekeken naar de kernwapens van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen hebben benadrukt dat oorlog tussen kernmachten ten koste van alles moet worden vermeden.