Ode aan breien, haken en borduren in expositie Amsterdam Museum
Van jurken gemaakt uit Marokkaanse borduurapplicaties, lappen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen zijn geborduurd tot een kinderpop die een gedetineerde mensenrechtenadvocaat breide in een Iraanse gevangenis. In het Amsterdam Museum zijn vanaf vrijdag ruim honderd textielobjecten te zien in een nieuwe tentoonstelling over eeuwenoude handwerktechnieken als haken, breien en borduren.
Voor de expositie, genaamd Continue This Thread, werkte het museum samen met modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge. Hun creaties worden afgewisseld met (historische) objecten uit de collectie. „De tentoonstelling gaat niet zozeer over welke borduursteken er allemaal zijn, maar vooral over de persoonlijke verhalen achter handwerk. Hoe het mensen kan helpen met een statement maken, verbinding zoeken of het verwerken van gevoelens”, legt curator Roberto Luis Martins uit.
Zo zijn er bedspreien te zien die zijn gemaakt door familieleden van de ontwerpers, en is er aandacht voor handwerken als uitlaatklep of bezigheidstherapie. Met dat in gedachte maakte kunstenaar OTION bijvoorbeeld de geluidsinstallatie Frekti Singi, oftewel ‘vervlochten lied’ in Sranantongo. Verschillende geluiden van handwerken zijn daarin geremixt met de Surinaamse liedjes die zijn oma neuriede terwijl ze daarmee bezig was.
Bezoekers kunnen zelf ook meedoen door lades te openen, kleding onder een vergrootglas te houden of de getoonde werken ‘aan te trekken’ in een digitale spiegel. Ook kunnen ze aan de slag met een eigen borduur- of haakwerkje, dat kan worden toegevoegd aan de tentoonstelling.
De expositie is nog tot en met 3 september te zien in de Hermitage, waar het Amsterdam Museum tijdelijk huist vanwege een geplande verbouwing. Of die door kan gaan, is nog de vraag. Binnenkort dient er een rechtszaak, aangespannen door twee erfgoedclubs die het niet eens zijn met de opknapbeurt. „Een kleine tegenslag”, aldus artistiek directeur Margriet Schavemaker. „Maar we vertrouwen erop dat de verbouwing plaats kan vinden.”