België zet leger in om politie voor drugsoorlog vrij te maken
De Belgische regering gaat het leger inzetten bij de bewaking van de kerncentrale in Doel om de agenten die daar werken vrij te maken voor de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit in de haven van Antwerpen. Ook wordt een nationale drugscommissaris aangesteld, heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt na afloop van een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.
Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is België „in de fase van het narcoterrorisme beland, waarbij de onderwereld meer en meer mensen uit de bovenwereld bedreigt”. „We zien dat in de Antwerpse haven, maar eigenlijk ook in het hele land. Het gaat niet alleen over cocaïne, maar ook over ecstasylabo’s en over afrekeningen in het milieu”, zei hij.
De federale regering treft een pakket maatregelen „dat de drugscriminaliteit een halt moet toeroepen en met de wortel moet uitroeien”, zei De Croo. Voor het nieuwe havenbeveiligingskorps worden direct honderd agenten ingezet, onder meer uit de eenheid die Doel bewaakt. Tegen 2024 moet het aantal naar tweehonderd oplopen. Het havenpersoneel, waar de drugsmaffia volgens Van Quickenborne steeds meer greep op probeert te krijgen, zal strenger worden doorgelicht.
Daarnaast gaat de boete omhoog voor cocaïnegebruikers die betrapt worden, tot 1000 euro, drie keer zoveel als nu. „Het alternatief voor zo’n zware boete is een verplichte ontwenningskuur”, zei De Croo. „Ik kan de maatschappelijke schade van drugsgebruik niet genoeg benadrukken. Die is gigantisch.”
De Antwerpse burgemeester De Wever is blij met de broodnodige uitbreiding van de politie in de haven, zei hij in een reactie tegen VRT Nieuws. „Er is zo’n driehonderd man nodig.” Maar hij is bezorgd over het op peil houden van het korps. In Antwerpen woedt sinds enkele maanden een heftige drugsoorlog, waar ook Nederlanders bij zijn betrokken. Minister Van Quickenborne moest vorig jaar onderduiken nadat de politie lucht had gekregen van plannen van Nederlanders om de minister te ontvoeren. In Den Haag en Leidschendam werden daarvoor vier verdachten opgepakt.
In Antwerpen vindt vrijdag topoverleg tussen Nederland en België plaats om samen met de rederijen in Rotterdam en Antwerpen tot een gemeenschappelijke aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit te komen. De Nederlandse ministers Yeşilgöz-Zegerius en Harbers, staatssecretaris De Vries en Rotterdams burgemeester Aboutaleb komen samen met De Croo, Van Quickenborne en nog twee ministers, en burgemeester De Wever.