Kerk & religie

Moslimkoepel wil af van imams uit buitenland

Moskeeën moeten hun imams niet meer uit het buitenland halen. In Nederland moet een opleiding komen voor de islamitische predikers, waardoor meer dialoog met autochtonen ontstaat. Dat beoogt de nieuwe moslimkoepel Contact Groep Islam (CGI).

Kerkredactie
14 January 2005 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

Deze presenteerde donderdag in Den Haag zijn plannen na een gesprek met minister Verdonk van Integratie. Met de komst van de CGI telt ons land nu twee koepels van moslims die in gesprek zijn met de overheid. De andere organisatie is het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat naar eigen zeggen 900.000 moslims vertegenwoordigt. De achterban van de CGI bestaat uit 200.000 vrijzinnige moslims.

Volgens woordvoerder Mahawat Khan van de Contact Groep Islam vertegenwoordigt het CMO alleen de soennitische moslims en sluit zij andere stromingen uit. De CGI pretendeert alle stromingen binnen de islam te vertegenwoordigen. Organisaties van soennieten, sjiieten, alevieten en ahmadiyya-moslims zijn hierbij aangesloten.

Samenwerking met de CMO sluit de woordvoerder niet uit. „Wij willen, net als de minister, dat er een spreekbuis komt voor de moslimgemeenschap in Nederland. Maar daar moeten dan wel alle organisaties in vertegenwoordigd zijn.”

Beide organisaties krijgen subsidie van het ministerie. Dat is opmerkelijk, omdat Verdonk een jaar geleden het toekennen van een startsubsidie voor het CMO koppelde aan verbreding van het orgaan. Zij ging er toen van uit dat de andere stromingen op niet al te lange termijn een plek in het CMO zouden krijgen. Dat is niet gebeurd en toch blijft ook het CMO subsidie ontvangen.

De CGI vindt dat er in Nederland een opleiding voor islamitische predikers moet komen. Verder is de moslimkoepel van mening dat islamitische scholen toegankelijk moeten worden voor kinderen met een andere geloofsovertuiging. „Daarbij hoort een goede voorlichting over de islam op het lager en middelbaar onderwijs”, aldus Mahawat Khan.

De woordvoerder realiseert zich dat de groep zich met deze doelstellingen niet geliefd maakt bij orthodoxe moslims. „Niet alle moslims zullen het met ons eens zijn, maar dat is niet belangrijk. Er is in Nederland veel spanning tussen moslims en niet-moslims. Dat probleem moet worden aangepakt en daar willen wij onze schouders onder zetten.”

Mahawat Khan zegt zich ervan bewust te zijn dat radicale jongeren zoals Mohammed B. zich niet laten gezeggen door een gematigde groep als de CGI. Toch denkt hij met zijn groep ook voor die jongeren van nut te kunnen zijn. „We kunnen wel een voorbeeldfunctie vervullen.” Sluiting van extremistische moskeeën kan volgens de woordvoerder alleen als er zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. „Door een moskee te sluiten, tref je een hele gemeenschap. Daar moet wel heel wat aan voorafgegaan zijn, voordat tot zo’n maatregel besloten wordt.”

De CGI zoekt de oplossing van de problemen naar eigen zeggen in de dialoog met de maatschappij. „Daarvoor is het belangrijk dat de bestuurders van moskeeorganisaties plaats maken voor jongeren die meer van deze tijd zijn. De organisaties moeten een soort perestrojka en glasnost meemaken. Als er gesproken wordt over de positie van de vrouw moeten de dames er ook gewoon bij zijn.”

Om de criminalisering van moslimjongeren aan te pakken, wil de CGI dat moslims actief pastorale zorg gaan verlenen in gevangenissen, ziekenhuizen en internaten. Daarnaast moeten er volgens de groep islamitische vertrouwenspersonen komen in de gezondheidszorg en het onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer