Buitenlandspionage

Amerikaans leger schiet opnieuw vliegend object uit de lucht

Het Amerikaanse leger heeft opnieuw een in het luchtruim vliegend object neergeschoten. Ditmaal was de onderschepping boven het Huronmeer, nabij de grens tussen de VS en Canada. Het was de vierde keer deze maand dat Amerikaanse jagers een vliegend object neerhaalden.

ANP
13 February 2023 00:34Gewijzigd op 13 February 2023 09:55
De FBI onderzoekt de eerder neergehaalde spionageballon. beeld EPA
De FBI onderzoekt de eerder neergehaalde spionageballon. beeld EPA

„Het object is neergehaald door piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de Nationale Garde”, schreef Elissa Slotkin, lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan, dat ten zuiden en ten westen van het meer ligt. De Amerikaanse president Joe Biden had daartoe opdracht gegeven op basis van „uiterste voorzichtigheid”. Eerder zondag had de Afgevaardigde Jack Bergman al verklaard dat boven het meer een object „ontmanteld” was.

De VS en Canada zijn de afgelopen weken zeer alert op indringers vanuit de lucht sinds de verschijning van een wit, in het oog springende ballon eerder deze maand boven het Amerikaanse luchtruim. Het ging volgens de VS om een Chinese „spionageballon”. Het Amerikaanse leger schoot de ballon op 4 februari neer. China ontkent dat de eerste ballon werd gebruikt voor surveillance en zegt dat het een civiel onderzoeksluchtvaartuig was.

De objecten die de afgelopen dagen boven de Amerikaanse staat Alaska en Canada zijn neergehaald, leken volgens een Witte Huis-woordvoerder „niet veel” op de Chinese ballon die op 4 februari voor de kust van South Carolina werd neergeschoten en waren veel kleiner. De woordvoerder zei ook dat het onderzoek naar de objecten nog loopt en dat de wrakstukken ervan nog niet zijn gevonden.

Ook van het zondag neergeschoten vliegende object is nog niet duidelijk wat het precies was en waarom het door het Canadese en Amerikaanse luchtruim vloog. Wel heeft een Amerikaanse overheidsfunctionaris laten weten dat het niet werd beschouwd als een „militaire dreiging” voor potentiële doelen op de grond. Volgens diverse Amerikaanse media ging het om een „achthoekig vliegend object” en werd tot neerschieten besloten omdat het gevaar voor de commerciële luchtvaart zou kunnen opleveren.

Bovendien zou het object volgens het Amerikaanse Defensie wel degelijk een bedreiging hebben gevormd vanwege zijn „surveillancecapaciteiten”. Zeker aangezien het dichtbij Amerikaanse legerbases vloog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer