Recyclingbedrijven vrezen voor bureaucratie door wet tegen heling
Bedrijven in de recycling en kringloop zijn kritisch over een wetsvoorstel van minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) die het moeilijker moet maken om gestolen bezittingen - zoals auto’s - door te verkopen. De bewindsvrouw wil onder meer dat tweedehands spullen vijf werkdagen worden bewaard voordat ze worden doorverkocht. Ze moeten bovendien worden opgenomen in een onlineregister. Tweedehands handelaren vrezen voor een hoge administratielast.
Arie Verhoef van VACO, een brancheorganisatie voor onder meer bandenhandelaren, vindt dat deze wet niet meehelpt om de omslag te maken naar de circulaire economie, zoals het kabinet wil. Elk tweedehands wiel los registreren leidt tot een hoge administratielast en is zo foutgevoelig dat Verhoef vreest dat ondernemers „denken van jongens ik doe het niet meer, ik neem het risico niet”. Peter Roest van de Metaal Recycling Federatie ziet ook gebeuren dat zijn branche vastloopt door de wet.
Kringloopwinkels vrezen eveneens voor de negatieve gevolgen van de wet. Voor gecertificeerde winkels zal slechts een beperkte registratieplicht gelden. Rachel Heijne van de Branchevereniging Kringloopbedrijven voorziet toch nog problemen. Kleinschalige weggeefwinkels, waar mensen tweedehands spullen kunnen brengen en gratis ophalen, kunnen volgens haar moeilijk aan alle eisen voldoen.
Experts Antoinette Verhage (Universiteit Gent) en Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit Rotterdam) vinden dat beter moet worden onderzocht wat het effect is van de wet en hoe groot het probleem nu is. Ook is volgens hen nog onduidelijk hoe de wet wordt geëvalueerd.
De hoogleraren vrezen daarnaast voor onbedoelde effecten van de wet. Zo kunnen criminelen mensen die tweedehands spullen doorverkopen onder druk gaan zetten om dit niet te vermelden in het onlineregister. De plicht om spullen vijf dagen te bewaren kan leiden tot meer kosten voor handelaars en ze juist weer in de handen drijven van criminelen. Een andere zorg is dat tweedehands handel zich door deze wet zal verplaatsen van fysieke winkels naar het internet, waar minder toezicht is.
„Behoorlijk kritisch”, noemt CDA-Kamerlid Anne Kuik de woorden van de hoogleraren. „We hebben volgens mij heel veel werk aan de winkel”, zegt Hülya Kat van D66.