Politiek

VVD op de pijnbank in debat over EU-top

Premier Rutte zal tijdens de tweedaagse EU-top in Brussel geen baanbrekende voorstellen inbrengen om de migratiestroom beter te beheersen.

Redactie politiek
9 February 2023 09:45
beeld ANP, Ramon van Flymen
beeld ANP, Ramon van Flymen

Dat werd woensdagavond duidelijk in een Kamerdebat.

Begin november sprak Rutte nog stevige taal toen hij de VVD-Tweede Kamerfractie moest overreden in te stemmen met de spreidingswet van staatssecretaris Van der Burg. Hij zou zich in EU-beraden persoonlijk sterk maken voor instroombeperkende maatregelen, zo beloofde hij aan de fractie en later ook aan het VVD-partijcongres.

In de kabinetsbrief aan de Kamer, die de inzet van Nederland op de top uit de doeken doet, staat dat Rutte vooral de noodzaak benadrukt om het EU-Asiel- en Migratiepact uit 2020 uit te voeren. Kern van die overeenkomst is dat de asielopvang Europees moet worden geregeld, waarbij Brussel een rol krijgt in het verdelen van asielzoekers over de afzonderlijke EU-landen. De lidstaten zijn daarover onderling verdeeld. „Welke hoopvolle signalen ziet de VVD al?”, vroeg Kamerlid Omtzigt daarom spottend aan zijn VVD-college Brekelmans.

Elders maakt de brief duidelijk dat Rutte vooral de naleving van de Dublinakkoorden weer onder de aandacht wil brengen. Daarin spraken de EU-lidstaten destijds af dat een asielzoeker de asielprocedure moet doorlopen in het land waar hij of zij binnenkomt; veelal Italië of Griekenland. Beide landen handhaven die regel echter maar mondjesmaat en lijken niet voornemens binnenkort van gedachten te veranderen.

CDA-Kamerlid Peters vroeg Rutte klip en klaar aan te geven of Nederland er op de top mee akkoord gaat dat lidstaten fysieke barrières aan de grens, zoals bijvoorbeeld hekwerken of prikkeldraad, met EU-geld mogen financieren. De kabinetsbrief laat dat in het midden.

In een ontwerp-slotverklaring van de regeringsleiders die woensdag uitlekte, staat dat zij de Europese Commissie op de top zullen oproepen „tot de inzet van EU-fondsen en -middelen om de lidstaten te ondersteunen bij het versterken van grenscontroles en -infrastructuur, bewakingsmiddelen, inclusief bewaking vanuit de lucht, en uitrusting.”

Diplomaten en EU-ambtenaren zeiden woensdag in de Volkskrant te vermoeden dat de leiders en de Commissie zullen besluiten tot een compromis. Daarbij moeten de lidstaten, net zoals nu, de bouwmaterialen voor de hekken zelf blijven financieren. De camera’s zouden dan uit het EU-budget mogen betaald.

Ook Rutte zinspeelde daar woensdag op. Hij zei dat de financiering van grenshekken altijd „een combinatie van verschillende bronnen” zal blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer