Geen concrete maatregelen in Ter Apel voor komst nareizigers
Veiligheidsregio Groningen is niet bezig met concrete maatregelen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel nu het kabinet de nareisbeperking heeft afgeschaft. „We denken natuurlijk altijd na over scenario’s die in het verlengde liggen van die van afgelopen zomer”, aldus een woordvoerder. Daarmee doelt hij op de drukte bij het aanmeldcentrum, waardoor er mensen buiten moesten slapen.
Door het afschaffen van de nareisbeperking kunnen zo’n 1200 mensen die recht hebben op een visum naar Nederland komen. De drukte die dat mogelijk kan veroorzaken in Ter Apel is „een landelijk probleem”, aldus de woordvoerder. „Er is maar één aanmeldcentrum en dat ligt toevallig in Ter Apel.” De veiligheidsregio doet daarom nogmaals de oproep aan gemeenten in het hele land om ruimhartig te zijn met opvangplekken voor asielzoekers.
„We hebben er vertrouwen in dat het COA en IND tot een oplossing komen”, aldus de woordvoerder. Vanwege de drukte bij Ter Apel werd in september een noodopvanglocatie geopend in het Groningse Zoutkamp, waar asielzoekers kunnen wachten totdat er in het aanmeldcentrum plek is om hun asielaanvraag te registreren.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt zich al lange tijd zorgen te maken over het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in Nederland. „Dat wordt niet anders nu er mogelijk veel nareizigers naar Nederland komen”, aldus een woordvoerder. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen, maar gaat niet over het verstrekken van visa. Dat doet de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.
Een asielzoeker met verblijfsvergunning moet een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen voor nareizigers, laat de IND weten. Als de betrokken asielzoeker zelf nog op een opvanglocatie verblijft moet zijn gezin zich melden in Ter Apel. Als er al een woning is, mag het gezin daar intrekken nadat ze zich hebben gemeld bij de IND in Zevenaar.