Topman AkzoNobel: mogelijk banenverlies door teruglopende vraag
Topman Greg Poux-Guillaume van verfproducent AkzoNobel houdt rekening met banenverlies in zijn bedrijf als gevolg van de teruglopende vraag naar verf. Dat meldt Poux-Guillaume aan het ANP. Om hoeveel van de ruim 35.000 banen het gaat en waar deze komen te vervallen, kan hij nog niet zeggen. „We zullen daar lokaal naar gaan kijken.”
AkzoNobel, dat verf produceert voor merken als Flexa en Sikkens, presenteerde woensdag de jaarcijfers voor vorig jaar. Daaruit komt naar voren dat de verkopen vorig jaar daalden met 7 procent. In Europa was dat nog wat meer, zo’n 8 tot 10 procent. „We verwachten dat de verkoop op dit jaar ook nog lager zal uitvallen, met zo’n 1 tot 5 procent. Daarom moeten we ingrijpen, onder meer door te kijken naar het aantal banen binnen het gehele bedrijf”, licht Poux-Guillaume toe.
Daarmee wil de topman de kosten binnen AkzoNobel terugdringen, zodat de winstmarge wordt vergroot. Dat is nodig omdat bijvoorbeeld energie-, personeels- en transportkosten ook nog altijd op de winst drukken. Onder de streep bleef een winst van 1,2 miljard euro over. Dat is de aangepaste winst voor aftrek van zaken als rente, afschrijvingen en belastingen. In 2021 boekte AkzoNobel nog een dergelijke winst van 1,4 miljard euro. Door de kosten naar beneden te brengen, streeft Poux-Guillaume voor dit jaar naar een winst van 1,5 miljard.
De grondstoffenprijzen begonnen richting het einde van 2022 te dalen. Onder meer in China, waardoor de verfprijs voor consumenten eveneens naar beneden ging. „Ook in Europa dalen de grondstofprijzen inmiddels”, ziet Poux-Guillaume. „Maar doordat andere kosten nog altijd hoog zijn, verwacht ik dat de verfprijs in de eerste halfjaar omhoog zal gaan. Voor de tweede helft van het jaar moeten we afwachten. Dat hangt onder meer af van de nog altijd hoge energiekosten voor de chemiesector.”
China is een belangrijke Aziatische afzetmarkt voor AkzoNobel. De strenge coronalockdowns in dat land zaten het bedrijf dwars bij de verkoop van verf, met name in het vierde kwartaal van vorig jaar. Die situatie is inmiddels verbeterd. Financieel directeur Maarten de Vries zag de volumes daardoor teruglopen. „Maar China is inmiddels weer open. Veel mensen hebben corona gehad, maar veel zijn ook weer hersteld. Daarmee zou de economie weer kunnen opveren. Na het eerste kwartaal verwacht ik dat de verkoop daar weer wat zal herstellen”, aldus De Vries.