Adyen onderuit, AkzoNobel en ABN AMRO stijgen op Damrak
Adyen ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren duidelijk niet te spreken over de resultaten die het betaalbedrijf bekend had gemaakt. De cijfers van verfconcern AkzoNobel en bank ABN AMRO vielen daarentegen wel in de smaak.
Adyen raakte ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt en was de grootste daler in de AEX. Het bedrijf verwerkte in de laatste zes maanden flink meer betalingen en zag de omzet fors stijgen. De winst voor aftrek van belastingen, rentes en afschrijvingen steeg echter veel minder hard mee. Dat kwam vooral doordat er veel meer personeel bij kwam. Adyen was ruim 80 procent meer kwijt aan loon en bonussen voor het personeel dan een jaar eerder, wat ten koste ging van de winstgevendheid.
AkzoNobel ging aan kop met een plus van 6,5 procent. Het concern zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen dankzij prijsverhogingen voor zijn verfproducten. Het bedrijfsresultaat nam wel af door lagere verkoopvolumes en hogere kosten van grondstoffen en transport. Vooruitkijkend verwacht AkzoNobel dat de dalende grondstoffenprijzen een gunstig effect zullen hebben op de winstgevendheid.
De algehele stemming op de Europese aandelenmarkten was positief. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. De Fed-baas zei onder meer dat de inflatie begint af te koelen. Wel waarschuwde hij dat er mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn om die onder controle te krijgen.
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 753,47 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 1023,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.
In de MidKap steeg ABN AMRO dik 4 procent. De bank boekte afgelopen jaar ruim de helft meer winst dankzij de hogere rentetarieven. Daardoor kan het concern ruimere marges rekenen over spaargeld dat mensen bij de bank hebben gestald. Om de aandeelhouders te belonen gaat ABN AMRO voor een half miljard euro aan eigen aandelen inkopen.
In Parijs daalde TotalEnergies 1,2 procent. Ook het Franse olie- en gasconcern boekte afgelopen jaar een recordwinst dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Eerder maakten concurrenten als Shell en BP al recordwinsten bekend. De Franse bank Société Générale, die ook met cijfers kwam, daalde 1,2 procent.
De euro was 1,0751 dollar waard, tegen 1,0706 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 77,95 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 84,44 dollar per vat.