Penicilline-allergie mogelijk vaak onterecht in patiëntendossiers
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk gaat met twintig huisartsenpraktijken in de provincie Noord-Brabant nader onderzoek doen naar mogelijk onjuiste vermeldingen van medicijnallergieën in patiëntendossiers. Bij 10 tot 20 procent van de ziekenhuispatiënten staat volgens het hospitaal zo’n medicijnallergie in het dossier, meestal overgevoeligheid voor penicilline. Maar dat lijkt lang niet altijd terecht.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis deed al een onderzoek via twee huisartsenpraktijken. Daarna kon zelfs bij 78 procent van de bijna driehonderd deelnemende patiënten een onterechte aantekening uit het dossier worden verwijderd, meldt het ziekenhuis nu op de eigen site.
Internist-infectioloog Marvin Berrevoets denkt een en ander wel te kunnen verklaren: „Vroeger was het niet mogelijk om een reactie op medicatie goed vast te leggen in het dossier van de patiënt. Vaak werd ‘allergie’ in het dossier vermeld, terwijl het om een bijwerking van het toegediende antibioticum ging. Soms staat ook al vanaf de kinderjaren van de patiënt nog steeds ‘allergie’ vermeld, terwijl die daar reeds overheen is gegroeid.”
Een onterechte vermelding van een penicilline-allergie is erg nadelig: „De patiënt krijgt daardoor vaker breedspectrum antibiotica toegediend. Dat geeft meer bijwerkingen en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van resistentie voor antibiotica. Door de allergievermelding uit het dossier te halen, kunnen we de patiënt voortaan veilig met het juiste antibioticum behandelen”.
Berrevoets is nu nog op zoek naar twintig huisartsenpraktijken in Midden- en Oost-Brabant die aan vervolgonderzoek willen meedoen .