Soepeler legionellaregels voor scholen
VROM versoepelt de regels voor bedrijven en instellingen zoals scholen, kindercentra maar ook sportaccommodaties en wooncomplexen waar de kans op besmetting met de legionellabacterie laag is.
Ze zijn niet meer verplicht om preventieve maatregelen te treffen en periodieke controles van hun leidingwater uit te voeren. Dat strenge regime blijft wel overeind voor risicovolle locaties zoals ziekenhuizen, hotels en zwembaden.
Bij locaties met een laag risico is sprake van een goede doorstroming van het water, aldus een VROM-woordvoerster. De VROM-Inspectie controleert daar nog wel, of eigenaren van de aanwezige mengwaterinstallatie zich houden aan de algemene plicht, vervat in het Waterleidingbesluit, om „deugdelijk leidingwater" beschikbaar te stellen. Waterleidingbedrijven springen bij.
Maar plekken met mensen die kwetsbaarder zijn zoals zieken of ouderen, of waar douches in overvloed zijn of de doorstroming van water minder groot is, moeten verplicht een risicoanalyse uitvoeren en preventieve maatregelen nemen. Daarbij hoort een periodieke controle van het leidingwater op de legionellabacterie. Daardoor is ook de legionellabesmetting in oktober vorig jaar in het chique Amstel Hotel in Amsterdam vroegtijdig opgespoord. Het strenge regime geldt verder voor zorginstellingen, zwembaden, asielzoekercentra, gevangenissen, campings en bungalowparken.
Een legionellabesmetting kan leiden tot een ernstige longinfectie, waaraan in Nederland jaarlijks twintig tot dertig mensen overlijden. In 1999 was de grootste uitbraak tot nu toe, op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Uiteindelijk kostte die 32 mensen het leven.
Na dat drama trad de Tijdelijke regeling legionellapreventie in werking. Die heeft nu plaatsgemaakt voor het aangepaste Waterleidingbesluit. Andere bronnen van besmetting buiten leidingwater zoals whirlpools op beurzen, verneveling van water in tuincentra en luchtbehandelingsinstallaties vallen onder de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.