Kabinet praat met gemeenten over versoepeling kinderopvang bij de boer
Het kabinet is in gesprek met gemeenten om te kijken of er soepeler kan worden omgegaan met het realiseren van bijvoorbeeld kinderopvang op boerenerven. Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag dat de regelgeving nu soms knelt „en dat mag niet zo zijn”.
Veel boeren zijn op zoek naar andere activiteiten nu hun inkomsten mogelijk (deels) wegvallen door de strengere stikstofregels. Maar boeren lopen nu tegen allerlei regels aan, zoals bestemmingsplannen die eerst moeten worden gewijzigd.
Adema wil „stimuleren dat agrariërs hun ondernemerschap gaan verbreden, bijvoorbeeld met kinderopvang, zorgboerderijen, verkoop van producten of andere diensten”. Juist aan kinderopvang, waar lange wachtlijsten voor bestaan, is de behoefte groot, beaamt hij.
„Het zou mooi zijn als boeren daarvoor voorzieningen kunnen bouwen, maar op een boerenerf ligt vaak een agrarische bestemming. Daar kunnen geen andere activiteiten plaatsvinden, terwijl er wel genoeg ruimte is op een erf”, aldus Adema. Als mooie bijvangst vindt hij dat kinderopvang op een boerenerf ook de afstand tussen boeren en burgers vermindert.
Ook minister Karien van Gennip (Sociale Zaken), die verantwoordelijk is voor kinderopvangbeleid, juicht het toe als er meer kinderen op boerderijen terecht kunnen. Als kind speelde ze zelf vaak op een boerderij. „Ik ben kleindochter van een boer en was vaak bij opa op de boerderij. Ik gun veel kinderen om daar hun kinderopvang te hebben. Je leert met beesten omgaan, kan veel buiten spelen.” Wel moet de opvang van goede kwaliteit zijn, benadrukt ze.
Volgens haar is het voor iedereen winst als er bij boeren sneller mogelijkheden komen om kinderen op te vangen. Voor de boer, de ouders en ook voor gemeenten en werkgevers, aldus Van Gennip.
Landbouwakkoord
Minister Adema onderhandelt met boeren, provincies, ketenpartijen en natuurorganisaties over een landbouwakkoord dat de sector de komende decennia perspectief moet geven. Vrijdag hebben organisaties van melkveehouders geëist dat het kabinet het eisenpakket voor natuur, bemesting en klimaat afzwakt, meldde het AD.
„Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord”, zei voorzitter Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond tegen de krant. De eis volgt na een analyse door boeren van de impact van alle Haagse wensen. Melkveehouders dreigen een kwart miljoen hectare aan grond te verliezen. De melkproductie zou met een derde krimpen.