EKD gaat in gesprek met moslimverbanden
De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en Duitse moslimorganisaties willen in een voortgaande dialoog treden. In de toekomst moet jaarlijks een topoverleg plaatshebben, waarop telkens verdere bezinning volgt.
Dat heeft de raadsvoorzitter van de EKD, bisschop Wolfgang Huber, deze week in Berlijn tegenover journalisten verklaard. In de dialoog zullen thema’s zoals het islamitisch godsdienstonderwijs en de theologische opleiding van imams op Duitse universiteiten centraal komen te staan.
Op uitnodiging van de EKD had deze week een ontmoeting plaats met leiders van moslimorganisaties. Tijdens dit ruim twee uur durende gesprek werden tal van omstreden thema’s „aangeroerd, maar niet uitgediept”, aldus Huber. Ter sprake kwamen bijvoorbeeld de debatten over de islamitische hoofddoek, de vrijheid van godsdienst van christelijke minderheden in overwegend islamitische landen en de houding van de islam ten opzichte van terroristisch geweld.
Met „grote duidelijkheid”, schrijft de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea, spraken de EKD-vertegenwoordigers verder over de problemen die islamitische haatpredikers in Duitsland veroorzaken. „Dit thema behoort tot de huidige werkelijkheid van de islam in Duitsland”, stelde Huber. Ook de situatie van christelijke minderheden in islamitische landen vormt volgens de raadsvoorzitter een „zaak die de EKD zeer serieus neemt”, ook in relatie met de discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.
De voorzitter van de Islamraad in Duitsland, Ali Kizilkaya (voorheen woordvoerder van de organisatie Milli Görüs), verklaarde dat een dialoog met de kerken kan bijdragen aan de integratie van moslims in Duitsland. In een geseculariseerde maatschappij dient sprake te zijn van solidariteit tussen gelovigen, aldus Kizilkaya.
Niet gesproken werd er over de houding van de EKD tegenover homoseksualiteit, bijvoorbeeld in verband met de wijding van homoseksuele en lesbische geestelijken en de zegening van paren van gelijk geslacht. In een open brief heeft de voorzitter van de Centrale Moslimraad in Duitsland, Nadeem Elyas, de kerkelijke homozegening onlangs bekritiseerd.
Tegenover de journalisten zei Huber dat hij deze open brief tegen zijn gewoonte in persoonlijk heeft beantwoord en inmiddels ook alweer een reactie van Elyas ontving. Elyas nam niet deel aan het leidersoverleg. Huber zal hem voor de volgende gespreksronde opnieuw uitnodigen.