Grotere druk op christenen in Moldavië
Christenen in Moldavië hebben zich vanwege toenemende bedreiging en vervolging gewend tot de president van hun land. In een brief maken ze hun zorgen kenbaar en geven ze aan vooral van de kant van orthodoxe priesters ernstige bedreigingen te ondervinden. Dit meldt de stichting Friedensstimme.
De christenen, die het verzoekschrift onlangs aan de president ter beschikking stelden, zijn allen lid van niet-geregistreerde baptistengemeenten. In het verzoekschrift geven ze aan dat ze sinds 1998 te maken hebben met bedreigingen. Tenten waarin de christenen evangelisatiebijeenkomsten houden, worden vernield. Ook verscheurt en verbrand men Bijbels en evangelisatielectuur en worden evangelisten vernederd en weggejaagd. Onbekenden hebben daarnaast diverse malen beslag hebben gelegd op persoonlijke eigendommen van gemeenteleden.
In veel gevallen spelen orthodoxe priesters een belangrijke rol, aldus Friedensstimme. Zij zetten buurtbewoners op tegen christenen om hen te molesteren en de zondagse samenkomsten te verstoren.
In 2004 was er sprake van een toename van het geweld tegen de christenen. Zo vernielden personen in het dorp Robi op 27 februari de ruiten van het gebedshuis, nadat de orthodoxe priester had opgeroepen tot een „gewelddadige afrekening met die sektariërs.” Op 24 april vernielde men opnieuw de ruiten en gooide onbekenden een houten gedenkteken van het graf van een overleden gemeentelid naar binnen. Nog vier maal werden vorig jaar de ruiten vernield.
Op 5 juni mishandelde een orthodoxe priester twee christenen die in het dorp Ischnovets Bijbels uitdeelden. Omstanders volgden zijn voorbeeld en overgoten een auto van de christenen met benzine en staken die in brand. Onder druk van de priesters nam de dorpsraad enkele weken later het besluit alle religieuze activiteiten, uitgezonderd die van de orthodoxe kerk, in het dorp te verbieden.
Het recht op godsdienstvrijheid is opgenomen in de wetgeving van de republiek Moldavië. Ook internationale wetgeving op het gebied van mensenrechten en gewetensvrijheid wordt door het parlement van Moldavië officieel erkend. In de praktijk ondervinden de christenen echter geen enkele medewerking van de overheid wanneer zij aangifte doen van bedreiging en vernieling, aldus Friedensstimme. Meermalen kregen de christenen van lokale overheden te horen dat voor hun evangelisatieactiviteiten goedkeuring van orthodoxe priesters nodig is.