VluchtelingenWerk: veel vraag naar eigen woning van Oekraïners
Hoewel veel Oekraïense vluchtelingen gebruikmaken van tijdelijke opvanglocaties, is er ook vraag naar een eigen, permanente woonruimte. Dat ziet VluchtelingenWerk Nederland op RefugeeHelp, een informatieplatform van de hulporganisatie voor vluchtelingen.
Op de site is de Oekraïense pagina over het regelen van een eigen, permanente plek verreweg het drukst bezocht en de organisatie krijgt er ook veel vragen over. „We hebben het laatste half jaar de meeste vragen gekregen over het vinden van een eigen woning”, zegt een woordvoerster. „Mensen hebben behoefte aan een eigen plek en de tijdelijke locaties brengen onzekerheid met zich mee, want je weet niet hoe lang je ergens kunt blijven.” Ook breekt volgens haar het leven in de noodopvang mensen op. „Het is vaak erg gehorig, mensen delen veel voorzieningen met elkaar of slapen met meerdere mensen op een kamer. De rek is er wel een beetje uit, want er is vrijwel geen privacy.”
Door de krapte op de woningmarkt is het in de praktijk echter moeilijk een eigen woonruimte te vinden, ziet VluchtelingenWerk. Cijfers over het aantal mensen dat daadwerkelijk doorstroomt naar een eigen (huur)woning, heeft de hulporganisatie niet.
De huisvesting van Oekraïners, die nu de oorlog voortduurt veel langer in Nederland lijken te blijven dan eerder werd verwacht, komt donderdag ook ter sprake in het Veiligheidsberaad.
Volgens de woordvoerster van VluchtelingenWerk houdt de vraag over terugkeer naar hun thuisland of definitief in Nederland blijven Oekraïners bezig. „Veel Oekraïners hopen dat ze kunnen terugkeren, maar er zijn zeker ook mensen, bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die hier naar school gaan en de taal al best goed spreken, die overwegen hier te blijven.”
De hulporganisatie vindt het dan ook goed dat de overheid nadenkt over huisvesting. „We zien dat de opvang van Oekraïners bijna vol is. Ook zijn er locaties die binnenkort sluiten en het is niet duidelijk of mensen dan worden doorgeplaatst. De vraag over huisvesting voor de langere termijn gaat steeds meer spelen.”
Dat laatste ziet ook Robert Zaal van Takecarebnb, een van de organisaties die opvang regelt van Oekraïners bij particulieren. Volgens hem hebben Oekraïners „geen enkel zicht op een permanente oplossing, zowel niet in hun thuisland als hier in Nederland als het gaat om huisvesting”. „Het gesleep met mensen is heel belastend.”
Oekraïners die bij gastgezinnen onderdak hebben, moeten vaak na maximaal een half jaar weer verkassen. „Het is per definitie al belastend om te verhuizen”, zegt Zaal. „Hoewel deze groep best een goede positie heeft, bijvoorbeeld als het gaat om werk, hebben deze mensen geen uitzicht op een vaste woning.”