Vrouw mag voortaan zelf kindertal bepalen in Chinese provincie Sichuan
Als eerste provincie in China neemt Sichuan een opzienbarende maatregel om het geboortecijfer op te krikken. Zeven jaar na het loslaten van de eenkindpolitiek mag een vrouw nu zoveel kinderen krijgen als ze wil, of ze nu getrouwd is of niet.
Met de maatregel, die 15 februari ingaat, willen de autoriteiten in Sichuan vrouwen aanmoedigen om (meer) kinderen te krijgen. In de ruim 80 miljoen inwoners tellende provincie is ongeveer 1 op de 5 zestigplusser.
In China is het krijgen van buitenechtelijke kinderen min of meer een taboe. Mensen die de geboorte van hun kinderen willen laten registreren, moeten eerst trouwen. Die voorwaarde laat Sichuan eveneens los: binnenkort moet elke nieuwe boreling in de provincie worden aangegeven bij de burgerlijke stand.
Achtergrond van de gewijzigde geboortepolitiek is de veranderende samenstelling van de Chinese bevolking. Onlangs werd bekend dat China in 2022 850.000 inwoners minder telde dan het jaar ervoor. Daarmee kromp de bevolking van het land voor het eerst in 61 jaar. De verwachting is dat deze trend doorzet en India dit jaar het land met 1,4 miljard mensen voorbijstreeft qua inwonertal.
Om het tij te keren, liet Peking in 2015 de eenkindpolitiek varen die het in 1979 invoerde. En sinds 2021 mogen Chinese stellen drie kinderen krijgen. Binnen de kaders van de landelijke overheid kwamen diverse provincies de afgelopen jaren al met aanvullend beleid om stellen te stimuleren kinderen te krijgen. Vrouwen mochten bijvoorbeeld langer met zwangerschapsverlof, kersverse ouders kregen premies en extra kinderbijslag.
Oudedagsvoorziening
Het is niet de verwachting dat de beleidsomslag in Sichuan ervoor gaat zorgen dat er spectaculair meer kinderen geboren gaan worden. Hét probleem waar China mee kampt, is namelijk dat het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd daalt, zei Liu Hongyan maandag tegen het Chinese staatsmedium Global Times. Volgens de adjunct-directeur van het China Population and Development Research Center hangt de afname van het aantal vruchtbare vrouwen rechtstreeks samen met de afname van het aantal geboorten. En dat probleem is niet eenvoudig te verhelpen met ander beleid.
Een andere reden waarom betwijfeld wordt of de maatregelen het gewenste effect gaan hebben, is dat de hoge kosten die het opvoeden van kinderen met zich meebrengt blijven bestaan. Los daarvan is het een ongeschreven wet dat er minder kinderen geboren worden in moderne samenlevingen naarmate de welvaart toeneemt; kinderen zijn immers niet meer nodig als ‘oudedagsvoorziening’.
Dat ongehuwde moeders er met de nieuwe wet op vooruitgaan, stelt niet iedereen gerust. Daarop lieten de autoriteiten aan bezorgde Chinezen weten dat het niet de bedoeling is om alleenstaanden aan te moedigen om kinderen te krijgen voordat zij trouwen; wel dat zij, net als gehuwden, aanspraak kunnen maken op bijvoorbeeld medische zorg gedurende de zwangerschap.