Japan en NAVO halen banden aan in licht veiligheidsdreigingen
Japan en de NAVO gaan hun banden aanhalen nu de wereld onveiliger wordt. De Russische invasie van Oekraïne en de intensievere militaire samenwerking tussen Moskou en China hebben geleid tot de meest gespannen veiligheidssituatie sinds de Tweede Wereldoorlog, motiveren NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Japanse premier Fumio Kishida de nauwere samenwerking op het gebied van onder meer maritieme veiligheid en het bestrijden van cybercrime en desinformatie.
Stoltenberg is in Japan na een bezoek aan Zuid-Korea, waar hij er bij Seoul op aandrong de militaire steun aan Oekraïne te vergroten. De Noor waarschuwde daar ook voor de toenemende spanningen met China.
„De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt in de ernstigste en meest complexe veiligheidsomgeving sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, aldus Kishida en Stoltenberg. Zij uiten ook hun bezorgdheid over de nucleaire dreigementen van Rusland, gezamenlijke militaire oefeningen van Rusland en China in de buurt van Japan en de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) telt dertig landen in Europa en Noord-Amerika. Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol waren vorig jaar de eerste leiders van hun land die als waarnemers een NAVO-top bijwoonden. China heeft eerder kritiek geuit op de inspanningen van de NAVO om haar allianties in Azië uit te breiden. Rusland beschouwt een eventuele uitbreiding van het westerse bondgenootschap als een bedreiging.
Japan ontvouwde eind vorig jaar ingrijpende plannen om zijn defensie te versterken. Het pacifistisch georiënteerde land komt na de VS en China op de derde plaats als het gaat om militaire uitgaven.
Kishida overweegt later deze maand Kiev te bezoeken om de steun aan Oekraïne kracht bij te zetten, aldus Japanse media. „De oorlog in Oekraïne is belangrijk voor ons allemaal, en daarom zijn we ook erg dankbaar voor de steun die Japan geeft”, zei Stoltenberg.