Buitenland

Ethiopiërs vieren 'overwinning' op Eritrea

De Ethiopische staatsradio heeft zondagmorgen zijn reguliere programma onderbroken om patriottische muziek en gelukwensen uit te zenden vanwege een uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over de omstreden grens met Eritrea. Volgens Ethiopische bewindslieden heeft het hof alle omstreden steden, waarover ruim twee jaar is gevochten, aan Ethiopië toegewezen.

AP
15 April 2002 07:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Een bijeenkomst in Addis Abeba bracht echter maar enkele duizenden mensen op de been. De burgemeester van de Ethiopische hoofdstad, Ali Abdo, noemde de uitspraak een beslissende overwinning voor Ethiopië. Minister van Buitenlandse Zaken Seyoum Mesfin zei dat Ethiopië al het gebied toegewezen heeft gekregen dat het voor de oorlog met Eritrea had bezet, inclusief de steden Badme, Zalambessa, Irob, Bada en Bure.

Eritrea heeft de beslissing van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag over een grensgeschil met Ethiopie aanvaard. Dat heeft de regering van Eritrea zondag bekendgemaakt. De uitspraak van het hof wordt pas maandag officieel gepresenteerd.

In New York noemde de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, de uitspraak „een belangrijke mijlpaal in het vredesproces.” Annan prees de beide partijen omdat die in de loop van het proces herhaaldelijk te kennen gaven dat zij zich bij de uitspraak zouden neerleggen. Als de uitspraak inderdaad wordt gerespecteerd, betekent dit dat de 4200 vredesmilitairen van de VN die toezicht houden op een bufferzone van 25 kilometer naar huis kunnen.

Het Hof van Arbitrage presenteerde de uitspraak zaterdag in Den Haag. Beide partijen vroegen de uitspraak niet te openbaren voor maandag, opdat zij de tijd zouden krijgen die aan hun politieke leiders voor te leggen. De vijf leden van het ad hoc college, dat bestond uit drie Amerikanen, een Nigeriaan en een Brit, hoorden in december advocaten van beide partijen, die naar Den Haag waren gereisd met historische kaarten en verdragen.

Eritrea, met 3,5 miljoen burgers, scheidde zich in 1993 af van Ethiopië, dat 65 miljoen burgers telt. De strijd tussen beide landen brak uit op 6 mei 1998. Ethiopië veroverde een groot deel van de beste landbouwgronden van Eritrea in een offensief in mei 2000. Eritrea acepteerde in juni 2000 een bestand, nadat de strijd ruim 80.000 militairen het leven had gekost. In december 2000 werd een vredesverdrag gesloten dat voorzag in VN-arbitrage. Er wonen nog altijd ongeveer 70.000 burgers in vluchtelingenkampen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer