Buitenland

Zoeken naar wapens Irak gestaakt

De Verenigde Staten hebben hun zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak vorige maand gestaakt. Dat bevestigde een woordvoerder van het Witte Huis woensdag.

12 January 2005 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

De aanwezigheid van nucleaire, biologische of chemische wapens was een van de hoofdargumenten van president Bush om Irak binnen te vallen.

De leider van de zoekoperatie, Charles Duelfer, gaat ervan uit dat dergelijke wapens niet meer zullen worden gevonden. Duelfer en diens Iraq Survey Group (ISG) zijn volgens anonieme bronnen in dagblad The Washington Post vlak voor de kerstdagen teruggekeerd naar het CIA-hoofdkantoor in Virginia. Het geweld in Irak en gebrek aan nieuwe informatie leidden tot het besluit om de zoektocht te beëindigen, aldus de krant.

CIA-adviseur Duelfer stelde in een interim-rapport in september al vast dat Irak voor de inval in maart 2003 helemaal niet beschikte over voorraden massavernietigingswapens. Het dictatoriale regime van president Saddam Hussein zou wel van plan zijn geweest zulke wapens te produceren, maar was daartoe nog niet in staat.

Een van de zegslieden stelde in The Washington Post dat de conclusies van dit rapport nog steeds overeind staan. Duelfer legt intussen de hand aan een definitief rapport, dat in juni naar het Congres gaat. Duelfers voorganger als teamleider van het ISG, David Kay, stapte in januari vorig jaar op. Hij was al eerder tot de conclusie gekomen dat er geen massavernietigingswapens in Irak zouden worden gevonden.

Het Congres maakte honderden miljoenen dollars vrij voor de zoektocht naar de verboden wapentuig. Hoe dat is besteed, blijft geheim.

Volgens Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan blijven zich nog wel een paar mensen met het zoeken naar wapens bezighouden.

De NAVO gaat Sovjetwapens naar Irak vervoeren ten behoeve van het Iraakse leger. De wapens -duizenden AK-47’s, honderden machinegeweren, precisiegeweren, granaatwerpers en 77 tanks- worden ter beschikking gesteld door Roemenië, Estland en Hongarije, voormalige Warschaupactlanden die nu bij de NAVO en de Europese Unie zijn aangesloten en een overschot hebben aan Sovjetwapens. De Irakezen kennen die wapens goed uit de tijd van Saddam Hussein. Ze hoeven er niet voor te betalen.

De NAVO heeft vorig jaar beloofd het Iraakse leger te bewapenen en te trainen. Ongeveer honderd NAVO-militairen zijn op dit moment in Irak om de uitbreiding voor te bereiden van de trainingsmissie, die in augustus op kleine schaal is begonnen.

Een projectiel dat niet ontplofte, is dinsdagavond neergekomen in het kampement van de Japanse militairen in Irak. De Japanse strijdkrachten hebben dat woensdag in Tokio bekendgemaakt, meldde het Japanse persbureau Kyodo. De Japanners zijn gelegerd in de provincie al-Muthanna, in het zuiden van Irak, waar ook de Nederlandse militairen zitten.

De Nederlandse militairen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de streek. De Japanse militairen nemen mede door grondwettelijke bepalingen geen militaire of veiligheidstaken in het buitenland op zich. De Japanse regering heeft de humanitaire missie in december met een jaar verlengd.

De Zuid Koreaanse militairen blijven in Irak zolang de doelen die de Verenigde Staten en hun bondgenoten voor het Arabische land hebben gesteld, niet zijn bereikt. Dat heeft de Zuid Koreaanse president Roh Moo Hyun vandaag gezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer