Beschermde status voor Molukse militaire graven in Ede
De graven van dertig Molukse militairen die in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) hebben gediend, krijgen in Ede een beschermde status. Dat betekent dat de graven voor onbepaalde tijd behouden zullen blijven, dat de gemeente voor het onderhoud zorgt en dat er geen grafrechten in rekening worden gebracht bij nabestaanden. Dat hebben de burgemeester en wethouders van de Gelderse plaats besloten als erkenning aan de Molukse gemeenschap, die zelf om de beschermde status had gevraagd.
Na de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië werd een groot deel van de voormalige KNIL-militairen naar Nederland gehaald. Het was de bedoeling dat zij later zouden terugkeren naar de door hen uitgeroepen Molukse staat, maar daar is het nooit van gekomen. Onder meer in Lunteren, dat bij Ede hoort, werd een Molukse wijk gebouwd toen duidelijk werd dat de Molukkers nog lange tijd in Nederland zouden blijven.
„De Molukse KNIL-militairen hebben loyaal in het Nederlandse leger gediend, maar zijn bij aankomst in Nederland bepaald niet met alle egards ontvangen. De littekens zijn tot op de dag van vandaag nog voelbaar in de Molukse gemeenschap in Ede. De beschermde status van de graven biedt de Molukkers de ruimte om op een respectvolle en eervolle manier hun historie te beleven”, licht wethouder Arnold Versteeg van Ede toe. De Molukse gemeenschap strijdt nog steeds voor excuses van Nederland voor de manier waarop zij na de oorlog is behandeld.
De gemeenteraad neemt in maart een besluit over de voorgestelde beschermde status van de graven. Er zijn meer plaatsen in Nederland waar graven van Molukse KNIL-militairen een beschermde status hebben of zullen krijgen.