Herkozen president Oostenrijk wil Europees internationaal beleid
President Alexander Van der Bellen is in Wenen voor de tweede maal geïnstalleerd als bondspresident van Oostenrijk. Hij drong er in zijn toespraak bij de beëdiging op aan dat de Europese Unie zich duidelijk gaat opstellen in de wereldpolitiek. Volgens de 79-jarige Van der Bellen moet de EU haar positie in de wereld nog steeds ‘uitvinden’.
De president van Oostenrijk heeft op papier veel macht, maar in de praktijk vervult hij een ceremoniële en symbolische functie. Van der Bellen heeft een Nederlandse achternaam omdat zijn voorvaderen hiervandaan kwamen. Ze emigreerden rond 1700 van de Nederlanden naar Rusland en zochten na de Russische revolutie van 1917 hun heil in Oostenrijk.
Van der Bellen is een populair staatshoofd. Bij de presidentsverkiezingen in oktober zagen vrijwel alle partijen ervan af een kandidaat naar voren te schuiven omdat ze Van der Bellen wilden behouden. Alleen de rechtse FPÖ wilde een andere president. Maar de FPÖ is momenteel volgens de peilingen ook populair en heeft de steun van 28 procent van de ondervraagden, de sociaaldemocraten 24 procent en de conservatieve ÖVP van premier Karl Nehammer 22 procent.
Nehammer spreekt donderdagavond met zijn Nederlandse collega Mark Rutte in Wenen over onder meer migratie. Ze blikken vooruit op de speciale EU-migratietop van 9 en 10 februari. Oostenrijk heeft zich in december vanwege de problemen met illegale immigratie gekeerd tegen toetreding tot de Schengenzone van Bulgarije en Roemenië. Nederland deed dat alleen ten aanzien van Bulgarije.