Scholz beklemtoont: geen vliegtuigen of troepen naar Oekraïne
Bondskanselier Olaf Scholz heeft in de Bondsdag gezegd beslist geen gevechtsvliegtuigen of troepen naar Oekraïne te sturen. Hij heeft geprobeerd de parlementariërs en de bevolking gerust te stellen over zijn besluit moderne aanvalswapens aan Oekraïne te geven.
Om te beginnen draagt Duitsland veertien Leopold 2A6-tanks over. Scholz heeft ook geen bewaren meer als andere landen de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne geven. De Oekraïense machthebbers hopen op een ‘tankcoalitie’ en de Oekraïense onderminister Andrej Melnik vroeg na het bekend worden van de overdracht van Duitse tanks meteen ook om gevechtsvliegtuigen. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei in een reactie op het Duitse besluit dat de tanks Oekraïne kunnen helpen „winnen als soevereine natie”.
Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. In de Bondsdag zei Scholz woensdagmiddag dat hij de zorgen begrijpt, maar hij vraagt om vertrouwen in de bondskanselier en in de regering.
Hij zei dat Duitsland in dit conflict altijd een rode lijn heeft gehad en daarom beslist geen gevechtsvliegtuigen gaat leveren en zeker geen troepen gaat sturen. Dat is niet alleen zijn houding, maar volgens Scholz ook die van de Amerikaanse president Joe Biden. Scholz noemde eerdere discussies over het afdwingen van een vliegverbod in Oekraïens luchtruim. Washington wil daar niet aan meedoen omdat het tot een directe confrontatie met de Russen zou leiden.
Er komt ook geen directe deelname van NAVO-militairen in Oekraïne. Dat is volgens Scholz „nu niet het geval en dat zal ook in de toekomst niet het geval zijn”. Rusland beschuldigt westerse landen ervan praktisch wel direct deel te nemen aan de strijd in Oekraïne, zoals met het verstrekken van militair belangrijke informatie, de bewapening en financiering van Oekraïne, en de training van Oekraïense militairen.