Turkije stelt NAVO-overleg met Zweden en Finland uit
Turkije heeft een voor februari gepland overleg met Zweden en Finland over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen uitgesteld, melden Turkse staatsmedia. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg zou aanschuiven. Het is onduidelijk wanneer het overleg wel moet doorgaan.
Het besluit volgt op een protest bij de Turkse ambassade in Stockholm afgelopen zaterdag, waarbij de extreemrechtse politicus Rasmus Paludan een koran verbrandde. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei maandag dat Zweden vanwege de koranverbranding niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap.
De Zweedse premier Ulf Kristersson laat dinsdag weten dat hij de dialoog met Turkije zo snel mogelijk wil hervatten. „Geen enkele andere veiligheidskwestie is belangrijker dan dat wij, samen met Finland, snel lid worden van de NAVO”.
Zweden heeft vanwege de oorlog in Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd, net als Finland. Het militaire samenwerkingsverband bestaat uit dertig landen en die moeten unaniem instemmen met de toetreding van nieuwe leden. Turkije blokkeert de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO al maanden. Ankara stelt als voorwaarde dat de beide landen tot 130 mensen uitleveren die Turkije als Koerdische terroristen of betrokkenen bij de couppoging van 2016 beschouwt.
Finland wil de procedure om lid te worden samen met Zweden afronden, maar overweegt dat op een later moment alleen te gaan doen als het echt niet opschiet.