Staphorst springt in de bres voor dorpsgenoot in nood
De stichting Staphorst helpt Staphorst steunt dorpsgenoten in financiële nood. Vaak gaat het om mensen die niet zijn verzekerd. De organisatie startte dinsdag haar zesde actie. Wat doet de stichting precies?
De zesde actie is georganiseerd voor de familie van de 17-jarige jongen die begin dit jaar bij een spoorwegovergang buiten Staphorst met zijn trekker in botsing kwam met een intercity. De jongen kon zichzelf net op tijd in veiligheid brengen. Voor het gezin, dat niet is verzekerd, dreigt een schadeclaim van een half miljoen euro.
De stichting heeft daarom een streefbedrag van 500.000 euro ingesteld. „We zitten op dit moment al bijna op 120.000 euro”, zegt de oprichter van de stichting Jan Kuijers blij. De oprichter is in het dagelijkse leven basisschooldirecteur. „We hopen dat ook mensen buiten Staphorst doneren voor deze actie. Het is dus niet alleen Staphorst dat Staphorst helpt”, zegt Kuijers.
Het ongeluk veroorzaakte veel schade aan de trein. Voor vierhonderd passagiers moest vervangend vervoer worden geregeld. Daarnaast zorgde de botsing voor rondvliegend grind waardoor auto’s in de nabije omgeving schade opliepen. Ook moest het spoor worden gerepareerd.
Boerderij
Kuijers richtte de stichting in 2014 op naar aanleiding van een woningbrand in Staphorst. Een boerderij brandde destijds tot de grond toe af en liet de twee bewoners berooid achter: het huis was niet verzekerd.
„Op zo’n moment zie je dat veel mensen wat willen doen, maar niet precies weten hoe dat moet”, zegt Kuijers. Met zijn stichting wil hij daar verandering in brengen. Het doel is om zo snel en efficiënt mogelijk te zorgen dat het geld op de juiste plek komt.
De giften stromen via crowdfundingswebsite Doneeractie binnen bij de stichting. De keuze om wel of geen actie op te zetten is soms een lastige, zegt Kuijers. „Staphorst is een hechte gemeenschap, dus vaak hebben we snel genoeg door dat iets nodig is. Maar soms maken we een verkeerde inschatting door bijvoorbeeld geen actie op te zetten.”
Kuijers zegt nog niet te weten wat hij met mogelijke overschotten gaat doen. „Daar hebben we nog niet over nagedacht. Tot nu toe hebben we nooit streefbedragen gehanteerd zoals bij het ongeval met de tractor.”
Woningbranden
De stichting is sinds haar oprichting in 2014 nu zes keer een actie gestart. In de meeste gevallen ging het om woningbranden waarbij veel schade niet was verzekerd. „Ook hebben we een keer een medische behandeling gefinancierd.”
Het is volgens Kuijers niet zo dat de stichting alleen voor onverzekerden acties start. „In sommige gevallen dekt de verzekering niet de volledige schade. Zowel niet-verzekerden als mensen met een verzekering helpen we”, zegt Kuijers.