Belangenclubs blij met bouwplan De Jonge
Het bouwen van een woning duurt gemiddeld tien jaar. Dat kan en moet volgens minister Hugo de Jonge korter. Reacties uit het veld zijn positief. Er leven ook vragen.
Het Rijk presenteerde donderdag een plan om de bouw van woningen te versnellen. De Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: „Dit plan van aanpak moet ervoor zorgen dat de bouw op alle fronten wordt versneld. Daarbij willen we het ‘not in my backyard’-sentiment doorbreken. We zijn het aan alle woningzoekenden verplicht om alles te doen wat in ons vermogen ligt om de woningbouw te versnellen.”
Tijdswinst moet geboekt worden door procedures in de voorfase te stroomlijnen en gelijktijdig te laten lopen. Ook moet de mogelijkheid tot bezwaarmaken worden ingeperkt voor grotere projecten. Zodat er maar in één instantie beroep kan worden aangetekend. Dus geen beroep én hoger beroep bij de Raad van State.
Bouwend Nederland is positief over de plannen van De Jonge. Woordvoerder Ruben Heezen ziet dat er „echt beweging” komt. Toch blijft het volgens hem, ook met de voorgenomen maatregel, „lastig” om de woningbouwopgave te halen. „Er zijn veel obstakels, zoals aanvullende eisen van gemeenten op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Daarbovenop komen nog uitdagingen als stikstof, maar ook een stijgende rente en dure bouwmaterialen. De laatste twee brengen de betaalbaarheid weer in het gedrang”
Een belangrijk onderdeel uit het plan vindt Bouwend Nederland de regionale versnellingstafels. In deze nieuwe platforms moeten provincies, gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen gaan samenwerken. Heezen: „We moeten vervolgens samen nieuwbouwprojecten gaan prioriteren zodat de snelheid erin komt. Geef de voorkeur aan kleinschalige projecten aan de rand van de stad. En ga daarnaast aan de slag met binnenstedelijke projecten die vaak complexer en kostbaarder zijn en traag verlopen.”
Burgerrecht
Om processen te versnellen plaatst Heezen wel de kanttekening dat er dan meer mankracht moet komen om bezwaarprocedures af te handelen. Ook Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) hamert op extra capaciteit bij gemeenten en rechtbanken. „Het procedureversnelling moet wel waar gemaakt kunnen worden. Ook moet er meer kennis komen over omgevingsrecht.”
Toch is VEH ronduit positief over de plannen. De la Porte: „Tussen de eerste schets op de tekentafel tot het overhandigen van de sleutel van het huis zit nu tien jaar. Dat duurt veel te lang en kost veel geld. Kopers én bouwers haken af. Calculaties die in het begin van een traject gemaakt zijn kunnen zo de prullenbak in. Dat kan niet.”
Ook het stroomlijnen van procedures kan André de la Porte waarderen. „Kopers bellen ons regelmatig op om te klagen over de zoveelste brief van de ontwikkelaar over vertraging. Vaak vanwege problemen bij de vergunningsprocedures. Eindeloos doorprocederen werkt verlammend voor de bouw.”
Hoewel VEH het sneller afhandelen van bezwaar en beroep toejuicht, wil De la Porte wel een kanttekening plaatsen. „Bezwaarprocedures blijven een burgerrecht. Het is belangrijk dat omwonenden de mogelijkheid behouden om een nieuwbouwplan te laten toetsen door de rechter. Tegelijk leven we in een klein land. Je kunt niet iedereen tevredenstellen.”