Groente en fruit helpt niet tegen borstkanker
Het eten van groente of fruit biedt geen bescherming tegen borstkanker. Deze conclusie trekken onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht op basis van een grootschalig onderzoek onder ruim 285.000 vrouwen tussen 25 en 70 jaar oud uit acht Europese landen.
De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Het onderzoek -een onderdeel van de zogeheten EPIC-studie- is volgens het UMC het grootste tot nu toe gehouden in zijn soort. Verschil met de gebruikelijke onderzoeken is dat het plaatsvond onder gezonde vrouwen. Zij vulden tussen 1992 en 1998 een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten en werden tot 2002 gevolgd op het ontstaan van borstkanker. Dat is een betere methode dan de gebruikelijke werkwijze, waarbij vrouwen die al borstkanker hebben op hun geheugen hun voedingsgewoonten moeten weergeven. Daarbij treedt gemakkelijker vertekening op.
Het resultaat geeft volgens epidemioloog dr. Carla van Gils van het UMC Utrecht duidelijke aanwijzingen dat het eten van groente en fruit op volwassen leeftijd de kans op borstkanker niet verlaagt. Ruim 3500 van de deelnemende vrouwen kregen de ziekte. De groente- en fruitconsumptie speelde daarbij geen rol.
De onderzoeksuitkomsten zijn vrij hard omdat het gaat om een grote groep vrouwen. Wel geven de onderzoekers aan dat de onderzoeksperiode nog beperkt is.
Tevens benadrukken zij dat hun bevindingen niet gelden voor andere vormen van kanker, zoals maag- en darmkanker en andere tumoren.
Uit andere studies komt namelijk naar voren dat vezels, antioxidanten en andere bestanddelen van groente en fruit een antikankereffect kunnen hebben. Voor borstkanker laten de meest recente studies echter geen beschermend effect zien.