Staking treft 40 procent dienstregeling
Door de landelijke staking in het streekvervoer ging donderdagochtend ongeveer 40 procent van de dienstregeling niet door.
Dat was althans de schatting van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) waar de vervoerders bij zijn aangesloten. Vakbond FNV, die de staking organiseert, rekent op een grotere impact maar zou pas later op de dag met specifiekere cijfers komen.
De staking, die ook nog vrijdag doorgaat, is het gevolg van stukgelopen cao-onderhandelingen in de nacht van dinsdag op woensdag. De VWOV spreekt van een „impasse” in de onderhandelingen. De werkgevers zijn van mening dat zij een goed bod hebben gedaan. Voor vakbonden FNV en CNV is dit te weinig. Zij vinden dat het nu aan de werkgevers is om het bod te verbeteren. CNV-leden nemen nu nog de tijd om te bepalen of zij ook willen gaan staken.
VWOV-voorzitter Fred Kagie, die partijen als Arriva en Keolis Nederland vertegenwoordigt, benadrukt dat de sector zwaar onder druk staat en corona niet te boven is. „Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar.”
FNV meldde donderdag dat ook touringcarchauffeurs het werk neerleggen, in navolging van bus- en treinpersoneel in het streekvervoer. Ook zij hebben volgens de vakbond te maken met een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim.
Scholen
Bij de reformatorische scholen leek de impact van de staking donderdagmorgen mee te vallen. De Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen ondervond „geen enkel probleem”. Alle bussen reden gewoon.
Ook op het Calvijn College in Zeeland viel de hinder „reuze mee”. Zo waren op de locatie Krabbendijke-Kerkpolder dertien leerlingen afwezig, terwijl er daar bij een vorig staking tachtig niet kwamen opdagen. De school had ouders vooraf per brief gevraagd om ervoor te zorgen dat hun kind op school zou zijn. Een deel van de bussen reed wel, andere leerlingen werden gebracht.
Tegenover het ANP verklaarden ook meerdere universiteiten, hogescholen en mbo’s vooraf niet te verwachten dat de staking tot problemen zou leiden. Ze gaan er vanuit dat verreweg de meeste studenten naar de colleges of lessen kunnen komen en daarom gaan die op een uitzondering na gewoon door.