Verdeeldheid over nieuwbouw Wekerom
De gemeenteraad van Ede denkt verdeeld over de woningbouw aan de oostkant van het dorp. Wethouder W. Dekker (CDA) en een groot gedeelte van de raad staan lijnrecht tegenover elkaar.
Volgens het college is er ruimte in een gebied aan de westkant, een gebied waarvan Ede inmiddels een aanzienlijk gedeelte in eigen handen heeft. In een visie van het college is deze locatie vastgelegd. De belangenvereniging van Wekerom wil liever eerst een klein gedeelte aan de oostkant bebouwen, om daarna alsnog de westkant te bekijken voor verdere woningbouw. In Wekerom is grote behoefte aan woningen voor jongeren en ouderen.
Om zijn standpunt kracht bij te zetten wil Dekker eerst nog een gedegen onderzoek naar de woningbehoefte doen. De wethouder rekent erop zo’n 105 woningen neer te kunnen zetten aan de westkant. Wekerom zelf denkt de komende jaren 217 woningen extra nodig te hebben.
Cruciaal in de kwestie is de opstelling van de provincie Gelderland. Ede is afhankelijk van de toestemming van de provincie om woningen neer te zetten. Dekker vreest echter voor overvragen bij de provincie. „Kootwijkerbroek kreeg ook maar 60 woningen van de gevraagde 300 toegewezen”, haalde de wethouder als voorbeeld aan. Dekker vreest dat de provincie geen twee bouwlocaties zal toestaan. Volgens ChristenUnie-raadslid P. Plug is er juist nu bij de provincie veel ruimte voor woningbouw, omdat de provincie inzet op leefbaarheid in dorpen. Volgens SGP-raadslid H. Kok moet de Wekeromse bevolking een vuist maken. „Dan kunnen ze niet meer om ons heen.”
Een meerderheid van de Edese partijen liet weten vooralsnog te willen beginnen met woningbouw aan de oostkant. Daar is plaats voor zo’n dertig woningen. De partijen verwachten dat daar sneller gebouwd kan worden dan aan de westkant, waar de grond in eigendom is van een projectontwikkelaar.
Wethouder Dekker bleef er echter bij dat het goedkoper is om op de eigen grond te bouwen. De aankoop van de overige grond op het terrein is volgens hem „een vrijwel uitgemaakte zaak.” Dekker vreest dat de woningen aan de oostkant van een slechtere kwaliteit zullen zijn. „Dan is het over een paar jaar een achterstandswijk. Bovendien is bouwen aan de oostkant niet sneller. Ook daar is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.”