Binnenland

Discotheken Groningen verbieden foute kleding

Verscheidene discotheken in Groningen gaan actief de strijd aan met omstreden merkkleding. Ze zullen voortaan onder meer de merken Lonsdale en Karl Kani niet meer gedogen.

ANP
12 January 2005 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

Karl Kani wordt veelal gedragen door jongeren in de zogenoemde ”urban” cultuur, Lonsdale wordt vaak geassocieerd met de racistische White Power-beweging.

Discotheek 2Night in Delfzijl en discotheek Danceworld in Wildervank hebben besloten de kledingvoorschriften vanaf dit jaar strenger te hanteren. Eigenaar S. van der Zweep ontkent dat er sprake is van discriminatie. „Elke discotheek hanteert kledingvoorschriften: als mensen in Ajax-tenue of in karatepak voor de deur staan, komen ze er ook niet in.”

Dragers van Karl Kani zijn veelal liefhebber van zwarte muziekstromingen zoals hiphop, r&b en reggae. De kleding is volgens Van der Zweep „erg opzichtig.” „Er staan grote, dominante symbolen op. Veel mensen ergeren zich daar wezenloos aan.”

Volgens de eigenaar hanteren de meeste discotheken in Nederland kledingvoorschriften als de zijne. „Met petjes, hoofddoekjes of sportschoenen kom je negen van de tien uitgaansgelegenheden echt niet in”, stelt hij. Discotheek 2Night heeft het beleid recent weer eens helder op schrift gesteld toen een identificatiesysteem met polsbandjes werd ingevoerd.

De Nederlandse licentiehouder van Karl Kani, Urban Trends in Nieuwegein, noemt het verbod discriminerend, omdat de discotheken onderscheid maken tussen personen. „Je kunt wel iedereen die een trui draagt weigeren, maar niet iemand die een bepaald merk draagt”, liet advocaat P. Holtrop dinsdag namens de distributeur weten.

Het bedrijf kondigde aan vandaag bij justitie in Groningen aangifte te doen van discriminatie. Volgens directeur J. van Treijen voeden de Groninger discotheken racistisch gedrag juist door zich op deze wijze te uiten.

De Commissie Gelijke Behandeling bepaalde in september dat een restaurant in Den Haag personen met een hoofddoek de toegang niet mag weigeren. De commissie oordeelde dat het toelatingsbeleid van het restaurant leidt tot indirecte discriminatie. Het Bureau Discriminatiezaken Haaglanden had de zaak aangebracht na meldingen van vier vrouwen die in de Haagsche Lounge niet werden bediend als zij hun hoofddoek omhielden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer