Steeds vaker diefstal van vrachtwagens
Steeds meer vrachtwagens en zware aanhangwagens zijn doelwit van dieven. Terwijl in Nederland het aantal diefstallen van personenauto’s met 12,9 procent is gedaald in 2004, is het beeld bij de bedrijfsauto’s minder rooskleurig.
Er werden 4 procent meer vrachtwagens en 5,1 procent meer aanhangwagens ontvreemd. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).
Het totale aantal voertuigdiefstallen daalde vorig jaar met 10 procent: van 25.607 in 2003 tot 22.989 in 2004. De daling was bij de personenauto’s het grootst. In 2003 werden nog 18.968 personenauto’s gestolen tegen 16.527 in 2004. Dat is een daling met 12,9 procent. Volgens de AVc is het aantal diefstallen van personenwagens in tien jaar tijd met 37,5 procent afgenomen. Het blijkt dat vooral nieuwere auto’s met een startonderbreker een stuk minder in trek zijn bij dieven.
Vorig jaar werden minder gestolen personenauto’s teruggevonden. In 2003 kon 67 procent worden getraceerd, in 2004 was dat 66,3 procent. De leeftijd van de auto speelt daarbij een rol. Van de wagens ouder dan zes jaar werd 74,3 procent teruggevonden, van de jongere auto’s slechts 45,7 procent. Niet alleen de ouderdom van het voertuig, ook het type is van belang. Volgens de AVc zijn vooral de zogenoemde sport utility vehicles (suv’s) gevoelig voor diefstal. Ze worden drie tot vier keer zo vaak gestolen als andere types voertuigen. De verzekeraars eisen daarom extra beveiliging van deze suv’s.
De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit houdt de cijfers al tien jaar bij. De diefstal van personenauto’s, hoewel fors dalende, blijft volgens de stichting het grootste probleem. Daarnaast zijn andere categorieën het afgelopen decennium gestegen: Aanhangwagens en opleggers (+33,9 procent), bestelauto’s (+17,6 procent), vrachtwagens (+19,4 procent) en motorfietsen (+3,7 procent).
Om de diefstal van vrachtwagens en zware aanhangwagens tegen te gaan, is in oktober het convenant Aanpak Criminaliteit Wegtransport afgesloten. De overeenkomst bevat acht punten op het gebied van preventie en beveiliging. Uit cijfers van de transportsector blijkt dat de branche jaarlijks 152 miljoen euro schade lijdt door diefstal van wagens en lading.
Van de merken Opel, Volkswagen en Ford zijn de meeste auto’s gestolen. Van de merken Mercedes, BMW, Audi, Porsche en Jeep is de kans het grootst dat de eigenaar zijn voertuig na ontvreemding nooit meer terugziet.