Ds. R. de Jong (Urk): Ik geloof dat er een geestelijke herleving komt onder het Joodse volk
In de Urker Botterschuur heeft zaterdag een thema-avond over Israël plaats. Ds. R. de Jong, geboren in Libanon, vertelt over zijn band met Israël. Vijf vragen aan de predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Urk (Ichthus).
Een thema-avond; waar gaat het over?
„In Israël werken Albert en Martha Groothedde voor het Centrum voor Israëlstudies (CIS), waar de Christelijke Gereformeerde Kerken ook in participeren. Doel is om verbinding te leggen tussen de Joden en de christenen. Dat doen ze door Bijbelstudie en gesprekken. Zo hebben Joden en christenen gezamenlijk Bijbelboeken uit het Nieuwe Testament bestudeerd.
Daarnaast werkt Groothedde voor De Verkenners, een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het CIS. Ze maken educatieve YouTube-filmpjes om hun liefde voor Israël en betrokkenheid op het Joodse volk op jongeren over te dragen.
Zaterdagavond gaan verschillende Urkers in gesprek met Bert Noteboom over Israël. Urker zangers en muzikanten werken mee aan deze avond. Doel is om geld in te zamelen voor De Verkenners, zodat we hen een financiële impuls kunnen geven.”
Wat is uw bijdrage op deze avond?
„De avond wordt geleid door Bert Noteboom en ik ben gevraagd als tafelgast. Ik vertegenwoordig als predikant op Urk de liefde van Urkers voor het Joodse volk. Ik zal over mijn band met Israël spreken.”
Hoe omschrijft u die?
„Als je een band aan de Heere hebt, dan heb je ook een band aan Israël, is mijn overtuiging. Het Joodse volk heeft een bijzondere plaats in Gods plan. Als theologiestudent was ik in Israël. Dat zorgde ervoor dat de Bijbelse geschiedenis voor mij veel meer is gaan leven. Het raakt ook nu nog aan mijn exegese en preken.”
U komt zelf uit Libanon, maakt dat uw band met Israël nog anders?
„Ja, in die zin dat ik bij mijn bezoek aan het land werd bejegend met de nodige achterdocht. Ik werd onderworpen aan pittige verhoren en een uitgebreid onderzoek. Dat begon al op Schiphol. Daarna werd dit op vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv nog eens over gedaan. Destijds was ik nog politieman. Ineens zat ik op de stoel van de verdachte. Dit riep bij mij wel de nodige innerlijke weerstand op. Tegelijk zag ik hierin ook de weg van de Heere Jezus. Ook Hij was niet welkom bij het Joodse volk. Uiteindelijk heeft het mijn band met Israël niet geschaad. Ik kan ergens hun defensieve houding wel begrijpen.” Met een glimlach: „Zeker als een christelijke politieman, die theologie studeert en ook nog eens Libanese wortels heeft, bij de Israëlische douane verschijnt.”
Hoe ziet u de toekomst van Israël?
„De Heere heeft Israël niet uitverkoren op grond van iets in dat volk. Hij heeft het uitgekozen vanuit Zijn welbehagen. Daarnaast geloof ik dat er nog onvervulde beloften liggen voor dit uitverkoren volk. Paulus schrijft in Romeinen 11 over de tijd dat Joden tot bekering zullen komen. In overeenstemming daarmee geloof ik dat er een geestelijke herleving zal komen onder het Joodse volk. Ik sta hiermee in de lijn van de puriteinen. Wanneer de vijver van de heidenwereld gaat overlopen, zal het water van het Evangelie ook naar Joden stromen. Deze onvervulde belofte maakt het wonder van de bekering van de Joden alleen maar groter.”
De uitzending is zaterdagavond live te volgen op www.hoopvanuiturk.nl