Buitenlandbruinkooldorp

Ontruiming Lützerath vordert gestaag

De politie is er tijdens de tweede dag van de ontruiming van het Duitse ‘bruinkooldorp’ Lützerath in geslaagd een groot aantal klimaatactivisten uit door hen bezette gebouwen te halen. Op de grond worden de houten bouwwerken van bezetters gesloopt.

ANP
13 January 2023 07:21Gewijzigd op 13 January 2023 08:11
Politieagenten betreden een van de bezette huizen in het dorp Lützerath. beeld EPA, RONALD WITTEK
Politieagenten betreden een van de bezette huizen in het dorp Lützerath. beeld EPA, RONALD WITTEK

Wel haalde de politie zwaar materieel weg uit het dorp, nadat een ondergrondse tunnel was ontdekt waarin activisten zich hebben verschanst. Lützerath ligt net over de grens bij Roermond.

De politie moest onder meer mensen van daken halen, waar ze al urenlang in de hevige storm probeerden stand te houden. Aangehouden mensen worden het dorp uitgebracht en kunnen niet meer terug.

De spanningen nemen intussen toe. Zo werd in het naburige Keyenberg een auto van de politie in brand gestoken. In Keyenberg is een groot actiekamp, waar onder meer activisten die door de politie uit Lützerath zijn verwijderd, worden opgevangen.

Komende zaterdag vertrekt vanuit Keyenberg een grote demonstratie naar Lützerath, waarin onder anderen de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg meeloopt. Een woordvoerster van de Nederlandse activisten in Keyenberg zei donderdag dat er vanuit Nederland vier bussen met zo’n 200 demonstranten komen. Zij verwacht zeker zo’n 20.000 deelnemers aan de tocht.

Na de autobrand voerde de politie strenge controles uit rond het actiekamp, dat daar is opgetuigd ter ondersteuning van de bezetting in Lützerath. Dat actiekamp herbergt volgens de Nederlandse woordvoerster zo’n duizend activisten.

Zo’n dertig activisten hebben donderdag het hoofdbureau van de Groenen in Düsseldorf bezet en eisten een gesprek met de groene minister van Energie, die zij verantwoordelijk houden voor de ontruiming van Lützerath. De minister weigerde. Vrijdagochtend meldde de politie dat agenten er na bijna tien uur in waren geslaagd de bezetting in Düsseldorf te beëindigen. De activisten vertrokken niet vrijwillig, maar de operatie verliep volgens een woordvoerster wel „vreedzaam”.

De gebeurtenissen in Lützerath leiden inmiddels tot hevige conflicten binnen de Groenen, die zowel in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) als in de Bondsrepubliek in de regering zitten.

Zo eist de groene NRW-parlementarier Antje Grothus in een brief aan de deelregering in Düsseldorf dat de ontruiming van Lützerath wordt stopgezet. Vlak achter het bezette dorp weigeren namelijk 25 eigenaren hun grond aan energiebedrijf RWE te verkopen. Dat betekent dat de bruinkoolmachine voorbij Lützerath tot stilstand komt, aldus Grothus, want de juridische onteigeningsprocedures kunnen jarenlang in beslag nemen. RWE wil de 280 miljoen ton bruinkool, die zich onder het dorp bevindt, ontginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer