Binnenland

Jaar cel geëist tegen ex-agenten voor samenwerken met bende

Tegen twee voormalige politieagenten is donderdag bij de rechtbank in Almelo een jaar celstraf geëist. De twee worden ervan verdacht dat ze onrechtmatig informatie uit politiesystemen hebben gehaald en hebben doorgespeeld naar een grote wietbende in Almelo. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich van begin 2016 tot april 2018 schuldig gemaakt aan computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim en deelname aan een criminele organisatie.

ANP
12 January 2023 18:36

Zelf vinden de twee vooral de laatste twee beschuldigingen volkomen onterecht. Ze geven toe dat ze, toen ze nog in functie waren, in de systemen hebben gekeken en informatie met elkaar hebben gedeeld, maar dat zouden ze alleen hebben gedaan uit nieuwsgierigheid en persoonlijke interesse. Van het delen van informatie met derden was volgens hen geen sprake. „We zouden wel gek zijn, van jongs af aan wilden we allebei politieagent worden, dat was onze droom, en dan zouden we die op die manier zo maar op het spel zetten?” voerden ze aan. De twee kenden enkele leden van de bende al van jongs af aan, ze groeiden samen op in dezelfde wijk in Almelo.

Uit onder meer afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte Snapchatberichten maakt het OM echter op dat ze hun informatie wel degelijk zouden hebben gedeeld met leidende figuren binnen de bende. „Ze spoorden informatie op over onderzoeken, ze gebruikten de politiesystemen als hun eigen Google”, aldus de officier van justitie. Het OM is van oordeel dat ze daarmee de activiteiten van de bende mogelijk maakten en zo juridisch gezien deel uitmaakten van de bende.

De zaak sleept al bijna vijf jaar. De bende, die een groot netwerk van wietplantages exploiteerde, werd in september 2018 met een grootschalige politieactie in het Nieuwstraatkwartier in Almelo opgerold. Daarvoor waren de twee agenten al in beeld gekomen bij de recherche. Ze zaten twee keer enkele weken vast, werden geschorst en uiteindelijk op staande voet ontslagen.

De verdediging is van mening dat er voor de aanklachten van lekken naar de bende en deelname aan een criminele organisatie geen enkel bewijs in het dossier is te vinden: „Het OM is vooral bezig om in te vullen en een bepaalde richting in te interpreteren in plaats van met harde bewijzen te komen.” Van computervredebreuk is wel sprake geweest, geeft de verdediging toe, daarom vindt men hooguit een taakstraf gerechtvaardigd. Maar omdat de zaak al zo lang speelt en de verdachten veel psychisch en sociaal leed hebben ondervonden - een van hen durfde zelfs een tijdlang de straat niet meer op -, vindt de advocaat vrijspraak meer op zijn plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer