Advocaat: firma kan 43 miljoen voor mondkapjes niet terugbetalen
Het bedrijf O2 Health, dat volgens de rechter ondeugdelijke mondkapjes heeft geleverd aan de overheid, is niet in staat om 43 miljoen euro aan de overheid terug te betalen. Advocaat Ellen Gielen laat dat weten aan het ANP. „Met het voorschot dat de overheid heeft betaald zijn de mondkapjes ingekocht. Ik vermoed dat het geld daar grotendeels voor is aangewend”, zegt Gielen, die het kleine bedrijf uit Heerhugowaard verdedigde in de rechtbank. „Dat betekent dat er geen 43 miljoen meer is.” Verder bezit O2 Health volgens haar geen noemenswaardige bezittingen.
De Staat sloot in maart 2020, toen de coronacrisis net was uitgebroken in Nederland, een koopovereenkomst met O2 Health over de levering van achttien miljoen mondmaskers. Het ging om de beter beschermende FFP2-variant, waar de zorg destijds dringend behoefte had. Ruim 45 miljoen euro betaalde de Staat vooruit aan de onderneming. Die kocht de maskers in China in. Bij testen in Nederland bleken veel van de geleverde mondkapjes niet te voldoen aan de eisen. Bovendien werden veel minder maskers bezorgd dan afgesproken: na ruim een jaar had O2 Health er acht miljoen geleverd, zo wordt duidelijk uit het vonnis. Tien miljoen te weinig dus.
Uiteindelijk ontbond de Staat in mei 2021 de koopovereenkomst en klaagde het bedrijf uit Heerhugowaard een maand later aan. Ruim een half miljoen mondkapjes die volgens steekproeven wel voldeden, heeft de overheid gehouden. Daar heeft de Staat 2 miljoen euro voor betaald. Het leeuwendeel van het betaalde voorschot wil de overheid terug.
Eigenaar van het bedrijf Rutger Brest van Kempen zei donderdagmiddag in beroep te gaan tegen het vonnis. Zijn advocaat voegt daaraan toe dat ze eerst „in alle rust” naar de mogelijkheden daartoe gaat kijken. Om in beroep te gaan heeft het bedrijf drie maanden de tijd gekregen. Brest van Kempen wil verder niets over de zaak kwijt.
In de rechtbank betwistte de verdediging dat de mondkapjes niet deugden. Dat er uiteindelijk te weinig werden geleverd, had volgens advocaat Gielen ermee te maken dat een deel niet meer is geleverd omdat de partij al was afgekeurd door de overheid.
Het vonnis is direct uitvoerbaar, zo heeft de rechter bepaald. Dat betekent dat de overheid geld kan gaan innen, bijvoorbeeld van vier bankrekeningen waar in 2021 beslag op is gelegd. Hoeveel geld daar nog op staat is niet duidelijk.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven later met antwoorden te komen op vragen over de zaak.