Rijkswaterstaat maakt risicoanalyse vandalisme
Rijkswaterstaat gaat een analyse maken van de risico’s dat vandalen voorwerpen gooien van viaducten en bruggen naar het passerende verkeer. Minister Peijs van Verkeer heeft de dienst daartoe opdracht gegeven.
Aanleiding voor het onderzoek is de dood van een 30–jarige vrouw uit Uden in de nacht van zondag op maandag. Zij overleed in een ziekenhuis aan zwaar hoofdletsel dat zij had opgelopen doordat iemand een stuk stoeptegel vanaf een viaduct over de A4 (Amsterdam–Rijswijk) gooide. Het stuk steen sloeg door de voorruit van de auto. Vlak voor dit incident werd vanaf een viaduct een eindje verderop een zak puin naar beneden gegooid, die een vrachtwagen raakte. De chauffeur van de wagen kwam met de schrik vrij.
Minister Peijs sprak in een reactie dinsdag haar afschuw uit over de bewuste vandaal. „Dit is gewoon moord", zei ze voor de NOS–microfoon.
Rijkswaterstaat heeft een aantal jaren geleden al naar het probleem van het gooien vanaf viaducten en bruggen gekeken, maar daaruit zijn geen maatregelen voortgekomen. Een probleem is het grote aantal. De minister wil nu de risicovolle plekken in kaart brengen en de kosten van extra beveiliging, „maar we kunnen niet heel Nederland overdekken". Ze kondigde wel boetes aan voor aannemers die hun spullen niet opruimen.
Verladersorganisatie EVO vroeg eerder dinsdag de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Justitie uit te zoeken hoe vaak vandalen objecten van bruggen en viaducten gooien. Mocht uit onderzoek blijken dat van bepaalde plekken vaker voorwerpen naar beneden zijn gegooid, dan hoopt EVO op maatregelen.
De belangenbehartiger stelt voor om op die plekken hekken, vangnetten of gaas te plaatsen, zoals in de Verenigde Staten gebeurt. Die kunnen risico’s verminderen, zei een woordvoerder.
Volgens 3VO, de organisatie voor verkeersveiligheid, is het moeilijk om tegen vandalen op te treden. In Nederland zijn duizenden viaducten. Bovendien zijn de meeste maatregelen niet effectief genoeg, stelde een woordvoerster. Hoe hoog moeten hekken zijn om vandalen tegen te houden, vraagt zij zich af. Camera’s worden stukgemaakt en zijn kostbaar. Wel roept ze mensen op de politie te bellen, als zij iets verdachts signaleren.
Een landelijk telefoonnummer kan een oplossing zijn om het „schandalige vandalisme" tegen te gaan, oppert 3VO. Het Korps Landelijke Politiediensten had een nummer waarop in enkele maanden ruim dertig meldingen binnenkwamen.