Binnenland

Hoogwater heeft gevolgen voor Geul en Servaasbrug Maastricht

De aanhoudende regenval veroorzaakt een snelle stijging van de Geul. Deze rivier zorgde in juli 2021 voor forse overstromingen in onder meer Valkenburg en Meerssen, met een miljoenenschade en talloze gedupeerde inwoners en ondernemers.

ANP
11 January 2023 17:42Gewijzigd op 11 January 2023 18:24
De Sint Servaasbrug in Maastricht. beeld ANP, MARCEL VAN HOORN
De Sint Servaasbrug in Maastricht. beeld ANP, MARCEL VAN HOORN

Waterschap Limburg liet woensdag weten een afvoer te verwachten van zo’n 20 kuub per seconde, wat ongeveer een keer per jaar voorkomt. Dramatisch is deze stand volgens een woordvoerder nog niet. Tijdens de overstromingen in 2021 zat de Geul op een afvoer van meer dan 60 kuub per seconde. En pas vanaf 30 kuub is er, afhankelijk van de locatie, kans op overstromingen van bijvoorbeeld weilanden.

Het schap ziet overal een stijging van de waterafvoeren en waterstanden in de Limburgse beken en rivieren. „We houden dit goed in de gaten”, aldus een woordvoerder van het schap woensdag.

Het KNMI verwacht de komende dagen regen. Met name in Zuid-Limburg, evenals het naburige België. Dat leidt tot het zwellen van de Geul, aldus het schap. Rijkswaterstaat verwacht voor de komende dagen een stijging van de waterstanden van de Maas, Rijn en IJssel.

Een van de gevolgen van het stijgende waterpeil van de Maas is dat het stalen gedeelte van de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Maastricht, in de avond- en nachtelijke uren in de hoogstand blijft staan. „Overdag gaat dit bruggedeelte omhoog als er een hoog schip onderdoor wil”, legt een woordvoerster van Rijkswaterstaat uit. „Maar ’s avonds en ’s nachts hebben we momenteel onvoldoende zicht op de brug, vandaar dat we hem dan in de hoogstand laten staan.”

Doorgaans komt bij duisternis geen scheepvaartverkeer onder de brug door. Maar door het stijgende water is de stroming van de rivier sterker en de ruimte onder de brug kleiner. „Door de sterkere stroming kunnen schepen moeilijk of niet afremmen”, aldus de woordvoerster woensdag. Om dat soort risico’s uit te sluiten blijft het stalen gedeelte van de eeuwenoude brug in hoogstand tussen 16:30 uur en 08:30 uur. Zodra het Maaspeil weer voldoende gezakt is, wordt de maatregel weer ingetrokken.

De maatregel heeft geen gevolgen voor voetgangers. Alleen fietsers moeten afstappen en met de fiets aan de hand de Maas oversteken. „Wie wil blijven fietsen moet dus omrijden”, aldus de woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer