Buitenland

Frankrijk wil pensioenleeftijd per 2030 verhogen van 62 naar 64

De Franse regering gaat een wetsonderwerp indienen om de pensioenleeftijd vanaf ongeveer 2030 te verhogen van 62 naar 64 jaar. Dat heeft de Franse premier Elisabeth Borne dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de fel omstreden plannen voor de hervorming van het pensioenstelsel.

ANP
10 January 2023 18:14Gewijzigd op 10 January 2023 19:34

Volgens Borne zijn de hervormingen nodig om te voorkomen dat er de komende jaren grote tekorten ontstaan op de arbeidsmarkt als gevolg van het huidige systeem. Frankrijk heeft een stelsel waarbij werkenden via inhoudingen op hun loon de gepensioneerden onderhouden. Volgens de regering moet er langer worden gewerkt omdat er onder meer door een hogere levensverwachting relatief veel gepensioneerden bij komen.

„Ik ben me er zeker van bewust dat het aanpassen van ons pensioensysteem tot vragen en angst leidt bij de Franse bevolking”, zei Borne. Volgens de premier is het nu aan de regering om publieke steun te verzamelen.

De hervorming van het Franse pensioenstelsel was een van de belangrijkste beloften van president Emmanuel Macron toen hij in 2017 voor het eerst werd verkozen. In 2020 werd het plan uitgesteld toen de Franse regering zich moest richten op de uitbraak van de coronapandemie.

Ook de tweede poging kan echter op veel verzet rekenen. Franse vakbonden hebben al gedreigd met felle acties tegen de verhoging van de pensioenleeftijd en ook het linkse oppositieblok kan dwars liggen. Borne en Macron zijn hun meerderheid in het parlement kwijtgeraakt en hebben bondgenoten in de volksvertegenwoordiging nodig om de plannen te realiseren.

De links-radicale partij La France Insoumise en de rechts-populistische partij Rassemblement National (RN) lieten kort na de persconferentie weten zich tegen de plannen te zullen verzetten. Mathilde Panot van La France Insoumise zei op Twitter het plan „archaïsch, oneerlijk, meedogenloos en wreed” te vinden.

„De Fransen kunnen rekenen op onze vastberadenheid om deze oneerlijke hervorming te blokkeren”, zei Marine Le Pen van RN. „Door de Fransen te vragen langer te werken, biedt Emmanuel Macron onze landgenoten geen uitzicht op een vreedzaam en waardig leven. Het is een morele verplichting om deze verschrikkelijke sociale achteruitgang tegen te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer