OM eist 3 jaar cel en tbs met dwang voor aanslag advocatenkantoor
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 23-jarige Dylan T. voor het laten plegen van een bomaanslag op het voormalige kantoor van zijn advocaat en een poging haar af te persen. Voor de rechtbank in Alkmaar noemde de aanklager de aanslag er een die tegen de persoon van de raadsvrouw én tegen de Nederlandse rechtsstaat was gericht.
Bij het vroegere kantoor van advocaat José Engels in Heerhugowaard werd in de nacht van 12 op 13 oktober 2020 een zware mortierbom tot ontploffing gebracht. Ook kreeg ze rond de aanslag drie dreigbrieven binnen waarin werd geprobeerd haar af te persen voor 9000 euro. Op het moment van de explosie stond het pand leeg. De advocaat was enige tijd ervoor met haar praktijk verhuisd. Het gebouw liep bij de aanslag forse schade op.
T. heeft de poging tot afpersing toegegeven. Hij was boos op de advocaat omdat ze niet had kunnen voorkomen dat een voorwaardelijk opgelegde jeugd-tbs werd omgezet in een onvoorwaardelijke. Betrokkenheid bij de aanslag heeft hij met klem ontkend. Vanuit gevangenschap had hij weliswaar een bekende gevraagd een handgranaat bij het kantoor neer te leggen, „maar die moest niet afgaan”. De bedoeling was Engels de stuipen op het lijf te jagen, zodat ze tot betaling zou overgaan.
Deskundigen hebben vastgesteld dat T. - in het bezit van een fors strafblad - verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij kampt met een verslavingsstoornis en een reeks psychische problemen en handelt impulsief. Om te voorkomen dat hij opnieuw in crimineel gedrag vervalt, is behandeling noodzakelijk. Hoe die eruit moet zien - met dwangverpleging of ambulant - noemen de rapporteurs echter een dilemma. „Hij is een grensgeval”, zei een van de onderzoekers. „Dwangverpleging is niet per se beter, een ambulante vorm kent ook mitsen en maren.”
Wat het OM betreft wordt T. na het uitzitten van zijn straf behandeld in een kliniek. Zijn raadsman vroeg de rechtbank T. vrij te spreken van de aanslag, een celstraf gelijk aan zijn voorarrest op te leggen en snel te laten beginnen aan een behandeling in ambulante vorm, gekoppeld aan een reeks voorwaarden.
De zaak van T. diende in oktober 2021 al inhoudelijk, maar liep door verschillende oorzaken vertraging op. Een medeverdachte kreeg eind vorig jaar voor zijn aandeel 30 maanden cel, waarvan 16 voorwaardelijk.
De rechtbank doet 24 januari uitspraak.