Nibud: Laat geen geld liggen, check recht op kindgebonden budget
Het leven is duur voor veel gezinnen. Om ouders financieel tegemoet te komen, bestaat het kindgebonden budget. Vanaf 1 januari is deze toeslag extra verhoogd. Zes vragen en antwoorden.
Wat is het kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget is een maandelijkse bijdrage aan de kosten voor de verzorging van minderjarige kinderen, bovenop de kinderbijslag. De regeling is bedoeld om gezinnen met lage en middeninkomens een steuntje in de rug te geven. Vooral nu kunnen veel huishoudens dat goed gebruiken. Het afgelopen jaar zijn de prijzen extreem snel gestegen. Niet alleen huishoudens met lage inkomens merken dat, ook gezinnen met redelijk goede inkomens, de zogeheten middeninkomens.
De tegemoetkoming kan per maand tot honderden euro’s oplopen als er meerdere kinderen zijn. Vooral de grotere gezinnen profiteren hier dus van.
Hoe hoog valt het kindgebonden budget voor mij uit?
Dat hangt helemaal af van je inkomen én het vermogen van je gezin. Onder dat laatste valt bijvoorbeeld spaargeld, maar niet de waarde van een koophuis of een auto. Ook hangt het bedrag af van hoeveel kinderen je hebt en hun leeftijd. Het werkt bij het kindgebonden budget dus anders dan bij de kinderbijslag waar de bedragen gewoon vaststaan. De berekening vraagt wat rekenwerk.
In zijn algemeenheid geldt: hoe meer kinderen, hoe hoger het inkomen waarmee je nog in aanmerking kunt komen. Hetzelfde principe geldt voor de leeftijd van de kinderen; hoe ouder ze zijn, hoe hoger de inkomensgrens. En: hoe rijker het gezin, hoe minder kindgebonden budget. Tenslotte: een alleenstaande ouder krijgt meer geld dan een ouderpaar.
Het maximale bedrag voor één kind van onder de twaalf bedraagt 1653 euro per jaar (2023). Vanaf het tweede kind komt daar 1532 euro per kind bij. De optelsom voor een gezin met vier jonge kinderen komt dus uit om maximaal 6249 euro.
Om een idee te geven: een stel met één kind kan de toeslag krijgen als hun gezamenlijke jaarinkomen grofweg onder de 68.000 euro blijft. Een ouderpaar met drie kinderen komt in aanmerking voor het kindgebonden budget als het jaarkomen niet meer is dan rond de 113.000 euro.
Vanaf januari zijn de grenzen voor het gezinsvermogen verhoogd. Voor alleenstaande ouders ligt de limiet op maximaal 127.582 euro, voor ouderparen ligt de grens op 161.329 euro.
Wil je nagaan hoeveel geld je kunt krijgen, dan kun je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken.
Maak het uit dat ik eenverdiener ben?
Of in een gezin één of twee partners voor het gezinsinkomen zorgen, maakt niet uit. Het kindgebonden budget is onder meer bedoeld als financieel steuntje in de rug voor alleenverdieners. Zij betalen namelijk al relatief veel belasting vergeleken met twee werkende ouders.
Ik heb een pleegkind, hoe zit het dan?
Wie kinderbijslag ontvangt voor een pleegkind kan kindgebonden budget krijgen. Verzorgers die een pleegoudervergoeding krijgen, hebben geen recht op de toeslag. Als het pleegkind 16 of 17 jaar is en je geen pleegoudervergoeding of kinderbijslag krijgt, maar wel het kind in belangrijke mate onderhoudt, kun je wel aanspraak maken op het kindgebonden budget.
Wat moet ik doen om kindgebonden budget te krijgen?
Je krijgt meestal automatisch bericht van de Belastingdienst als je recht hebt op de tegemoetkoming. De Belastingdienst maakt namelijk gebruik van gegevens van de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag.
Maar het kan dat je geen bericht hebt gehad, terwijl je denkt er wel recht op te hebben. Dan kun je zelf het kindgebonden budget zelf aanvragen.
Kan het gebeuren dat ik het geld later moet terugbetalen?
Net als kinderopvangtoeslag voor ouders die beide werken, is ook het kindgebonden budget afhankelijk van het gezinsinkomen. De hoogte van de toeslag voor 2023 wordt gebaseerd op het inkomen van komend jaar.
Maar hoe hoog je jaarinkomen precies zal zijn, valt natuurlijk nog niet te zeggen. Daarom wordt de toeslag berekend op een schatting van het inkomen. Als na afloop van het jaar bijvoorbeeld blijkt dat het gezinsinkomen hoger is dan verwacht, kan de Belastingdienst het teveel ontvangen geld terugvragen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het zaak om wijzigingen in de gezinssituatie en inkomen op tijd door te geven, zegt de Belastingdienst.
Uit onwetendheid of angst voor terugvorderingen laten mensen geregeld geld liggen. Doe dat niet en ga na of je recht hebt op tegemoetkomingen, schrijft budgetinstituut Nibud op zijn website. „Het kan zijn dat je dit jaar wel recht hebt op kindgebonden budget. Ook als dat vorig jaar niet het geval was.”
Een tip die het Nibud meegeeft: „Verwacht je dat je inkomen gedurende het jaar gaat stijgen? Zet het kindgebonden budget dan op een aparte rekening. Zo heb je het geld direct beschikbaar, als blijkt dat je moet terugbetalen.”