Lange voorbereiding voor Koninginnedag
Koninginnedag 2002 moet wel een van de mooiste aller tijden worden, want nooit eerder werd het feest zo langdurig voorbereid. Dat zei de commissaris der Koningin in Drenthe, A. L. ter Beek, vrijdag tijdens een persconferentie over de viering van de verjaardag van koningin Beatrix.
Die heeft dit jaar plaats in Hoogeveen en Meppel. Aanvankelijk zou Koninginnedag daar vorig jaar al worden gevierd, maar de komst van de Koningin en haar familie werd afgelast in verband met de mond- en klauwzeercrisis.
Ter Beek: „Drenthe gaat op herhaling. Het was vorig jaar uiteraard een enorme teleurstelling voor alle betrokkenen. We hadden tegelijkertijd alle begrip voor de afgelasting, want het was een heel droeve tijd voor de veehouders. Bovendien was het niet verstandig grote mensenmassa’s op de been te brengen. Dat de Koningin meteen zei: „Volgend jaar komen we wel”, was een dikke pleister op de wonde. Hoogeveen en Meppel gingen niet bij de pakken neerzitten en besloten de voorbereidingen gewoon als een generale repetitie te beschouwen. Het wordt daardoor allemaal nog mooier en beter”, verwacht Ter Beek.
In beide plaatsen is de oranjekoorts alweer uitgebroken. Kosten noch moeite worden gespaard: Hoogeveen trekt zeker 225.000 euro extra uit en dat is nog buiten de ambtenarenkosten om. Meppel gooit er 150.000 euro tegenaan, ook zonder bijvoorbeeld extra politie-inzet mee te rekenen.
De feestelijkheden op 30 april beginnen in Hoogeveen, waar het gezelschap per vliegtuig arriveert. Een van de mensen die de Koningin met spanning opwachten is de 111 jaar oude mevrouw Van Andel. Zij had vorig jaar na de afgelasting weinig hoop dat ze de vorstin ooit nog zou ontmoeten, maar werd later ten paleize genood. Nu hoopt ze de Koningin alweer te zien.
Volgens burgemeester Urlings zal Hoogeveen laten zien dat „het waard is in Hoogeveen te leven en dat mee te beleven.” De samenleving wordt in al haar facetten getoond en dat betekent behalve veel zang en dans ook bijvoorbeeld een bezoek aan het verzetsmonument annex nagebouwd onderduikershol.
Meppel gaat de hoge gasten vooral de oude binnenstad tonen en trakteert hen op een vaartocht over de grachten. Verder is de ereboog nagemaakt die werd vervaardigd voor het bezoek van de jonge koningin Wilhelmina in 1898, is er een musical over de scheepsjongen Paddeltje van Michiel de Ruyter en hebben lokale musici een eigen ”tango Máxima” gecomponeerd.
Prinses Máxima is op haar eerste Koninginnedag de grote trekpleister. Verder komen behalve de Koningin en prins Willem-Alexander mee: Johan Friso, Constantijn en Laurentien, Margriet en Pieter, Maurits en Marilène (zonder hun dan 1-jarige dochtertje Anna, die wordt te klein geacht voor een dergelijk evenement), Pieter-Christiaan en Floris. Bernhard jr. en zijn zwangere vrouw Annette blijven weg, omdat de bevalling dan ieder moment kan komen.
Prins Claus komt ook niet. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar gaat volgens de RVD langzaam maar zeker vooruit.