Terpstra (CNV) voorzitter HBO-raad
Voorman Doekle Terpstra verlaat het CNV. Hij wordt de nieuwe voorzitter van de HBO-raad, de koepelorganisatie van hogescholen.
Dat heeft Terpstra maandag gezegd op de nieuwjaarsreceptie van het CNV in Den Haag. De christelijke vakcentrale heeft nog geen opvolger voor Terpstra aangewezen.
„Mijn besluit is niet over één nacht ijs gegaan. En het is een rationeel besluit geweest”, zei Terpstra, die op 1 mei aantreedt bij de HBO-raad. De organisatie zit sinds december zonder voorzitter na het vertrek van F. Leijnse. De functie wordt nu waargenomen door vice-voorzitter N. Verbraak.
Terpstra werkt sinds 1980 bij het CNV. In 1998 werd hij als voorzitter van de vakcentrale gekozen. Verder is de Fries onder andere lid van de raad van toezicht van de hogeschool Windesheim.
Volgens Terpstra zal een nieuwe voorzitter van het CNV zorgen voor nieuwe impulsen binnen de centrale van elf CNV-bonden. „Het is goed als er een ander op mijn plaats komt. Ik ga weg omdat het beter is, niet omdat ik weg wil.”
Hij zei te hebben gekozen voor de HBO-raad omdat het hoger beroepsonderwijs de komende jaren van groot belang zal zijn. Hij benadrukte dat zijn keuze voor de raad geen keuze is tegen het CNV. Hij verlaat de vakcentrale „met een gerust hart”, maar ook „met zorg”, omdat er nog veel moet gebeuren om de toekomst van de vakcentrale veilig te stellen. „Wij willen groeien in profiel en getal.”
De HBO-raad rekent op Terpstra’s uitgebreide netwerk in het bedrijfsleven en de maatschappij om de relatie tussen hogescholen en ondernemers verder te kunnen versterken. Het hoger beroepsonderwijs wil ook graag een bijdrage leveren aan innovatie en ontwikkeling van de kenniseconomie. De raad verwacht dat Terpstra daar met zijn grote kennis van sociaal-economische vraagstukken veel aan kan bijdragen.
Staatssecretaris Rutte, verantwoordelijk voor het hoger onderwijs, is lovend over de nieuwe aanvoerder van de hogescholen. Hij heeft het over een „24-karaatsbenoeming.” Volgens de staatssecretaris is Terpstra van hetzelfde kaliber als zijn voorganger Leijnse.
FNV-voorzitter L. de Waal noemt het „jammer” dat Terpstra vertrekt. „Ik geloof niet ooit zo mooi met het CNV te hebben samengewerkt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, aldus De Waal.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert enthousiast op de benoeming van Terpstra. Voorzitter Toering zegt veel van hem te verwachten. „Wij verwachten van een vakbondsman dat hij de belangen van studenten niet uit het oog zal verliezen.”
Volgens CDA-fractieleider Verhagen krijgt de HBO-raad in de persoon van Terpstra een „ervaren bestuurder met een enorme maatschappelijke betrokkenheid en bovendien een goede belangenvertegenwoordiger.” Voor Terpstra zelf is zijn nieuwe functie „een mooie uitdaging na een uiterst verdienstelijke periode bij het CNV”, aldus Verhagen.
Terpstra maakte er de laatste tijd geen geheim van dat hij wilde vertrekken bij de tweede vakcentrale van Nederland. Begin december zei de 48-jarige vakbondsvoorman dat iemand hooguit acht jaar CNV-voorzitter moet blijven. Acht maanden eerder werd Terpstra gepasseerd als burgemeesterskandidaat voor Tilburg. Het burgemeesterschap van Leeuwarden zag hij eerder niet zitten.