OpinieCommentaar

EU moet zich niet laten leiden door Chinese kritiek op inreisbeperkingen

Met argusogen kijkt de wereld naar aanstaande zondag, als de internationale reisbeperkingen voor Chinezen worden opgeheven. Miljoenen inwoners van de Volksrepubliek raakten de afgelopen weken met het coronavirus besmet. De vrees bestaat dat zij de ziekte massaal zullen exporteren. Aan een gecoördineerd preventiebeleid ontbreekt het echter vooralsnog – en dat is jammer.

Hoofdredactie
5 January 2023 11:38Gewijzigd op 5 January 2023 11:56
Een medewerker van de GGD deelt op Schiphol gratis coronazelftesten uit onder reizigers uit China.  beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Een medewerker van de GGD deelt op Schiphol gratis coronazelftesten uit onder reizigers uit China. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de angst voor een besmettingsgolf vanuit China ongegrond. De varianten die in het land rondwaren, komen ook elders in de wereld voor. Vaccinatie en groepsimmuniteit zouden genoeg bescherming bieden om een nieuwe grote uitbraak te voorkomen.

Diverse regeringen nemen echter alvast het zekere voor het onzekere en voeren een testverplichting in voor Chinezen die naar hun land willen reizen. Marokko weert momenteel zelfs alles reizigers uit de Volksrepubliek.

De Europese Unie liep een beetje achter de feiten aan. Nadat een aantal Europese landen een verplichte coronatest voor Chinezen had afgekondigd, deed Brussel woensdag een poging om tot een eensgezinde aanpak te komen. Verder dan een „sterke aanmoediging” om reizigers voor vertrek uit China te testen en het advies om mondkapjes op vluchten van en naar de Volksrepubliek te dragen, kwam het echter niet. Gecoördineerd beleid op dit punt is ook lastig, omdat de bevoegdheid voor het nemen van maatregelen bij de lidstaten zelf ligt.

Toch is zo’n gecoördineerde aanpak wel nodig. Want als Chinese reizigers zonder beperkingen een EU-land binnenkomen, kunnen ze het virus gemakkelijk naar andere lidstaten verspreiden, ook als daar strengere inreisbeperkingen gelden.

Het laatste wat Brussel moet doen, is zich laten leiden door de kritische geluiden die China laat horen over de inreisbeperkingen. Volgens Peking zijn die maatregelen politiek gemotiveerd en niet wetenschappelijk onderbouwd. De Volksrepubliek bezint zich dan ook op een gepaste tegenreactie.

Dat klinkt op zijn zachtst gezegd merkwaardig van een land dat er tot voor kort niet voor terugschrok om miljoenensteden op slot te gooien als zich ook maar één coronabesmetting had voorgedaan. Met alle gevolgen van dien, zoals de recente brand in Urumqui, waarbij tien mensen om het leven kwamen. Zij durfden niet naar buiten, uit angst om gestraft te worden en omdat hun appartementencomplex was afgesloten wegens een lockdown.

China moet eerst maar eens met adequate informatie komen over de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en doden en over de varianten van het virus die in omloop zijn. Die data zijn volgens deskundigen vooralsnog onvoldoende en onbetrouwbaar. Pas dan kan Peking zich een oordeel over de reactie van de wereld aanmatigen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer