BinnenlandNationaal Militair Museum

Wandelende historie in militair museum

Nieuwsgierig staren bezoekers van het Nationaal Militair Museum (NMM) naar de Engelse Airbornemilitair die in enkele houtskoolstreken vastgelegd wordt op een kartonnen plaat. De publiciteitsstunt van striptekenaar Hennie Vaessen slaat aan.

Gert Janssen
4 January 2023 17:29Gewijzigd op 4 January 2023 17:43
Striptekenaar Hennie Vaessen (l.) tekent met houtskool Adriaan van Hemert na in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. beeld VidiPhoto
Striptekenaar Hennie Vaessen (l.) tekent met houtskool Adriaan van Hemert na in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. beeld VidiPhoto

De Oosterbeekse kunstenaar presenteerde dinsdag zijn nieuwste, met houtskool getekende oorlogsstrip met veel verve. En om een directe link te leggen met de inhoud van zijn creatie is Adriaan van Hemert uit De Bilt ‘ingevlogen’. Van Hemert is een zogenaamde re-enactor, een uitbeelder van historische gebeurtenissen.

Het levende Engelse ‘museumstuk’ –„een eerbetoon aan de Airborneveteranen”– trekt in de entreehal van het NMM direct alle aandacht. In korte tijd weet Vaessen de zogeheten ‘gliderinfanterist’ van de King’s Own Scottish Borderers op papier perfect te illustreren. Want Airbornemilitairen, die in september 1944 een poging deden om de brug bij Arnhem te veroveren, spelen een rol in „Vlucht uit het Jagershuis”, vertelt de schrijver.

Vaessen was in 2010 de eerste Nederlandse auteur die het aan-
durfde om historische oorlogsgebeurtenissen vast te leggen in een stripboek. Bekend is bijvoorbeeld zijn trilogie over de Slag om Arnhem en ”Strijd om de Grebbeberg”. De geboren Limburger tekent en schrijft. Zijn vrouw kleurt de tekeningen in en verzorgt de distributie via hun eigen uitgeverij PelikaanPers.

„Ieder boek kost me een jaar. Het eerste halfjaar gebruik ik om alle historische gegevens te verzamelen. Ik laat me daarbij adviseren door experts. Historisch moet alles zoveel mogelijk kloppen. Daarna begin ik pas met tekenen.”

Chocoladefabrikant

Het laatste oorlogsstripboek is opnieuw gerelateerd aan Arnhem, maar speelt zich ditmaal af ten westen van Oosterbeek. „Aanleiding was het dagboek van Theodoor Driessen dat ik op internet tegen kwam. Deze rijke chocoladefabrikant had een droompaleisje met uitzichttoren en muziekzaal bij kasteel Doorwerth gebouwd. Het Jagershuis stond vol met kostbare kunstschatten. Driessen beschrijft hoe de schermutselingen tussen de Engelse en Duitse militairen een steeds grotere impact krijgen op het gezin.” Uiteindelijk barst de strijd los in de bossen bij Doorwerth tussen de Duitse troepen en het 14e peloton van het Engelse Border Regiment, dat zich al vechtend terugtrekt op de Westerbouwing.

Na de Slag bij Arnhem wordt de Veluwezoom frontlinie, met de Duitse kanonnen aan deze kant van de Rijn en het geallieerde geschut aan de overzijde, in de Betuwe. Het Jagershuis wordt volledig in puin geschoten. De kunstwerken zijn vernietigd en geroofd.

Niet alleen het verhaal, maar ook de tekeningen moeten historisch kloppen, vindt Vaessen. Zo hebben enkele militaria uit het minimuseumpje van Van Hemert model gestaan voor de boeken van de Oosterbeekse schrijver, die de 73-jarige re-enactor in Oosterbeek tijdens een van de Airborneherdenkingen heeft ontmoet. Opmerkelijk is dat de originele uniformstukken van de Biltse re-enactor er uit zien als nieuw, ondanks dat bijna tachtig jaar oud zijn en jaarlijks een tiental keren worden gedragen. „De Engelsen hadden gewoon goed spul”, verklaart Van Hemert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer